21lip2010

Torcik śliwkowy pod cynamonową kruszonką

Komentarzy: 0

torcik śliwkowy pod cynamonowa kruszonką


Śliwki niedomiennie kojarza mi się z jesienią. Ale ostatnio, oprócz malin i jagód, mama przyniosła kosz pełen śliwek. Tych pierwszych, lekko kwaskowatych. Tak więc tarta – nie. Ucierane? A może coś innego? Kruche. Wypełnione delikatną masą śliwkową i zwieńczone chrupiącą, pachnącą kruszonką. To był zdecydowanie dobry wybór.


250 g masła


425 g mąki


250 g cukru


opakowanie cukru wanilinowego


jajo


szczypta soli


1 kg śliwek


1/2 łyżeczki cynamonu


250 ml soku śliwkowego (użyłam kompotu)


1 opakowanie budyniu waniliowego


3 łyżki mąki ziemniaczanej


 


250 g mąki, 125 g masła, 75 g cukru, cukier wanilinowy i jajo zagnieść na kruche ciasto. Owinąć folia i chłodzić 30 minut.


W tym czasie śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Sok/kompot zagotować ze 100 g cukru. Dodać do syropu śliwki i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie ze 100 ml wody i powoli wlewać do śliwek. Dobrze zamieszać, pogotować jeszcze chwilę, aż zgęstnieje i ostudzić.


Ciasto rozwałkować na duży placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 26 cm, formując brzegi.


Z reszty mąki, stopionej reszty masła, 75 g cukru i cynamonu zrobic kruszonkę – najlepiej wlać ciepłe masło do suchych składników i mieszać łyżką, aż powstaną okruszki. Można dosypać mąki.


Do tortownicy nałożyć masę śliwkową, posypać kruszonką. Piec około 75 minut w 175 stopniach. Po wyjęciu odczekać, aż calkowicie ostygnie i dopiero kroić.


W tym czasie śliwki przekroić


 


Jak Wam się podoba nowy wygląd bloga? :]


 


Przepis pochodzi z gazetki “Ciasta na koniec lata” 18/2006

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.