Tort Cookie Dough
Komentarzy: 16
Jak jest tort, to najprawdopodobniej jest ku temu okazja.
Tak i tym razem – to już 5 lat pisania o słodkościach! Jedyną pasją, która utrzymała się dłużej, jest pianino. A tak to zazwyczaj mam słomiany zapał. Dlatego taka ogrągła liczba cieszy tym bardziej. Matury, prawo jazda, studia, sesje, wyjazdy – nic chyba nie da rady zaburzyć przywiązania do pieczenia i dzielenia się tym. :)
Poza tym po tylu latach zdałam sobie sprawę, że to jest jednak naprawdę wygodne! Wszystkie wypróbowane przepisy w jednym miejscu, posegregowana i opatrzone zdjęciem. Nawet gdyby nikt tutaj nie zagląda, byłby jakiś pożytek. :) Ale miło wiedzieć, że jednak są osoby, które czytają, pieką, komentują, piszą i to jest i tak najprzyjemniejsza świadomość i największa satysfakcja. Dziękuję! <3
Tort, skoro z życzeniami dla mojego bloga, to taki typowo w jego (znaczy moim) stylu - konkretny, słodki, nietypowy. Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem o smaku cookie dough, bo uznałam, że samo surowe ciasto byłoby jednak zbyt ciężkie w tej kombinacji. Wszystko oblane aksamitnym i nie przeszkadzającym w krojeniu ganache z mlecznej czekolady. Tak dobre połączenie, że to na pewnie nie jest ostatnia wersja tortu ciasteczkowego, jaką robię. :D
Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1 jajo
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki*
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady
Ganache:
100 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki śmietanki kremówki
Do masy dodajemy stopniowo kawę i znowu mieszamy. Masa będzie rzadka. Przelewamy ją do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli robimy większe ciasto, czas pieczenia wydłużamy. Najlepiej sprawdzić, czy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.
Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.
Twarożek ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i wanilię. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Łączymy go z groszkami czekoladowymi.
Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 blaty. Przekładamy je kremem (4 łyżki kremu możemy odłożyć do dekoracji). Ostatni blat zostawiamy bez kremu – polejemy go ganache. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Na ganache wystarczy podgrzać śmietankę i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polewę zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Ciągle płynną polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy nożem. Zostawiamy do zastygnięcia.
Wierzch ciasta możemy udekorować odłożonym kremem i czekoladą lub groszkami czekoladowymi.
Tort najlepiej przechowywać w lodówce.
* Jeśli wydaje Wam się to dziwne – nikt nie mógł uwierzyć, że w składzie jest właśnie mąka :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Gratuluję i życzę wytrwałości w dalszym prowadzeniu bloga! Lubię tu zaglądać, bo wiem, że znajdę oryginalne przepisy ze smakami, które uwielbiam (Oreo, mleko w proszku, karmel…)
-
Wow, gratulacje Wróżko! *.*
Dziękujemy, że tak inpirujesz swoimi wspaniałymi pomysłami, tak trzymaj! :)
Obyś nie utraciła motywacji do prowadzenie tej strony. Od dłuższego czasu jestem gościem na Twoim blogu i zawsze jest tak samo pysznie i uroczo!
Wszystkiego dobrego i conajmniej kolejnych 5 lat na blogu! :) -
Wygląda pięknie i na pewno tak smakuje! <3 Gratuluje rocznicy i mam nadzieję, że jeszcze długo będziesz wstawiała przepisy, bo są naprawdę świetne!
A tak przy okazji mam pytanie: gdzie kupiłaś te czekoladowe groszki? Bo nigdzie nie mogę ich znaleźc :/
Pozdrawiam i życzę wszystkiego słodkiego! -
W składnikach na ciasto nie jest podane ile maślanki i oleju dodać :c
Koniecznie muszę wypróbować! Wyglada pysznie ^_^ -
Gratulacje i wszystkiego najlepszego!!!:)
-
Czy to ciasto należy do tych bardzo słodkich?
Na pewno je zrobię, bo ostatnio jadłam lody właśnie z cookie dough (dowiedziałam się o tym z twojego bloga) i bardzo mi posmakowały. Mojej przyjaciółce też i z tego względu obiecałam, że zrobię to oto ciasto :) Super, że podajesz przepisy na takie dość nieznane smaki w naszym kraju :) Pozdrawiam. -
ile to o ciebie szklanka?
-
Jestem tu po raz pierwszy. Zachwycam się urodą strony, pięknych wyrobów i poprawnością językową bloga. Gratuluję! Adres podam mojej siostrzenicy, która się na tym zna, a ja na pewno wszystko zjem! Pozdrawiam ślicznie