16wrz2014

Tort Cookie Dough

Komentarzy: 16

cdlayercake1
 
cdlayercake2
 
cdlayercake3
 
Jak jest tort, to najprawdopodobniej jest ku temu okazja.
Tak i tym razem – to już 5 lat pisania o słodkościach! Jedyną pasją, która utrzymała się dłużej, jest pianino. A tak to zazwyczaj mam słomiany zapał. Dlatego taka ogrągła liczba cieszy tym bardziej. Matury, prawo jazda, studia, sesje, wyjazdy – nic chyba nie da rady zaburzyć przywiązania do pieczenia i dzielenia się tym. :)
Poza tym po tylu latach zdałam sobie sprawę, że to jest jednak naprawdę wygodne! Wszystkie wypróbowane przepisy w jednym miejscu, posegregowana i opatrzone zdjęciem. Nawet gdyby nikt tutaj nie zagląda, byłby jakiś pożytek. :) Ale miło wiedzieć, że jednak są osoby, które czytają, pieką, komentują, piszą i to jest i tak najprzyjemniejsza świadomość i największa satysfakcja. Dziękuję! <3   Tort, skoro z życzeniami dla mojego bloga, to taki typowo w jego (znaczy moim) stylu - konkretny, słodki, nietypowy. Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem o smaku cookie dough, bo uznałam, że samo surowe ciasto byłoby jednak zbyt ciężkie w tej kombinacji. Wszystko oblane aksamitnym i nie przeszkadzającym w krojeniu ganache z mlecznej czekolady. Tak dobre połączenie, że to na pewnie nie jest ostatnia wersja tortu ciasteczkowego, jaką robię. :D  

Na tort o średnicy 18 cm (na tortownicę 24 cm najlepiej podwoić ilość składników)
Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1 jajo
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
 
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki*
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady
 
Ganache:
100 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki śmietanki kremówki

 

Zaczynamy od ciasta. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jaja roztrzepujemy z wanilią, maślanką i olejem. Łączymy suche i mokre składniki, energicznie mieszając.
 
Do masy dodajemy stopniowo kawę i znowu mieszamy. Masa będzie rzadka. Przelewamy ją do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli robimy większe ciasto, czas pieczenia wydłużamy. Najlepiej sprawdzić, czy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.
 
Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.
 
Twarożek ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i wanilię. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Łączymy go z groszkami czekoladowymi.
 
Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 blaty. Przekładamy je kremem (4 łyżki kremu możemy odłożyć do dekoracji). Ostatni blat zostawiamy bez kremu – polejemy go ganache. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
 
Na ganache wystarczy podgrzać śmietankę i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polewę zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Ciągle płynną polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy nożem. Zostawiamy do zastygnięcia.
 
Wierzch ciasta możemy udekorować odłożonym kremem i czekoladą lub groszkami czekoladowymi.
Tort najlepiej przechowywać w lodówce.

 
* Jeśli wydaje Wam się to dziwne – nikt nie mógł uwierzyć, że w składzie jest właśnie mąka :)

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.