Tort czekoladowy z kremem serowym i malinami
Komentarzy: 31
Zaczęło się od zamówienia na tort z Pusheenem. Zaproponowałam swoje ulubione, wilgotne czekoladowe ciasto do tortu przełożone konfiturą malinową i waniliowym kremem serowo-śmietankowym. Wszystko sprawdzone, wyszło według planu jak zwykle no i obdarowany zadowolony. Nawet Pusheen rysowany kremem wyszedł całkiem przyjemnie.
Samej jest mi czasem ciężko powstrzymać się od wyjadania czegoś, o czym wiem, że nie ja to będę rozkrajać. Ale w domu też kategorycznie zażyczono sobie tortu, najlepiej takiego samego. No to powstał, w wersji mini. Idealny dla tych, którzy nie przepadają za biszkoptami z maślanymi kremami. :D
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
800 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego (byle nie homogenizowany!)
2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
+ 1 słoik gęstego dżemu malinowego
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem.
Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.
Przekrajamy na 3 warstwy.
Serek ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy połowę śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
Pierwszą warstwę ciasta smarujemy 1/2 dżemu i przykrywamy warstwą kremu. Nakładamy drugi blat i powtarzamy smarowanie dżemem i kremem. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Ja zrobiłam to za pomocą szpatułki tworząc “białe fale” – nienawidzę równego rozsmarowywania kremu, chyba nie jestem stworzona do robienia tortów o gładziutkich bokach. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyobrażam sobie,że smakuje pysznie :)
-
Piękny!! :)
-
a gdzie zdjęcie Pusheena z kremu ? <3
-
rewelacyjny! smaczny i efektowny! :)
-
fantastyczny
-
Czaje sie na ten torcik…az slinka leci :)czy moze byc twarozek emilka?>serdecznie pozdrawiam wierna fanka :)
-
Zrobiłam z mascarpone i kremowka …bajka , ale zaszalałam i dekoracja była w róże , ciasto rewelacja , krem również, ale przepisem na to ciato musze sie\nacieszyć,nie jadlam nigdy lepszego :)serdecznie pozdrawiam i dziekuje za wspaniały przepis :)
-
zrobiłam ten tort – wychodzi przepysznyyyyyyyy-polecam
-
W niedziele mam szczegolnego goscia…wiec musze blysnac dzieki Tobie cukrowa wrozko :)robie najlepszy tort na swiecie Twoj wrozko …pozdrawiam , :)
-
Jak zwykle fantastyczny , stoi na balkonie :)juz moglabym go wcinac , ale zaczekam do jutra …dekoracja oczywiscie w roze :) tym razem jednak w trzech odcieniach rozu , jest bajeczny co tu duzo mowic , jestem nin oczarowana , tak jak Twoim , gdy go po raz pierwszy zobaczylam , nie moglam oderwac od niego oczu :) dziekuje i pozdrawiam
-
Upiekłam na córci drugie urodziny. REWELACJA :) Jeszcze tak dobrego tortu nie jadłam. W ten weekend piekę ponownie :)
-
Upiekłam na córci drugie urodziny. Dekorację zrobiłam z żabami. REWELACJA :) Jeszcze tak dobrego tortu nie jadłam. W ten weekend piekę ponownie, tyle, ze bez żab :)
-
A mi masa wyszła bardzo rzadka i tort się rozlatuje, a ser miałam z dobrej firmy. Co jest? :(
-
tort przeeeeeepyszny, nie może nie wyjść, goście zachwyceni
-
Ostatnio nauczyłam się robić torty, spróbuje swoich sił jeszcze wyżej czyli przy tym przepisie
-
Tort przepyszny fajnie i łatwo się robi dzisiaj go zrobiła i nie ma już połowy ciasta
-
tort zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszedł super, jest przepyszny, lekki niedoopisania
-
Czy tą kawę dodaje się do masy gorącą czy wystudzoną ?
-
Tort jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Smaczku dodają zwłaszcza maliny.To takie nietypowe połączenie, ale smakuje wyśmienicie.Mój syn, który nie przepada za ciastami był zachwycony! Moi goście również!Polecam ten wypiek!
-
Cześć, czy kawę do ciasta można czymś zastąpić? W torcie oreo była gorąca czekolada. Tutaj też przejdzie? :)
Pozdrawiam! -
[…] stawiam na sprawdzony przepis. Na ciasto, które nie opadnie. Na krem, który nie spłynie. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. Jedyna różnica jest taka, że zazwyczaj pomijam dodatek dżemu. Krem […]
-
Kusi, oj kusi… :-) czy istnieje jednak możliwość zastąpienia kawy innym płynem?