18lut2014

Tort czekoladowy z kremem serowym i malinami

Komentarzy: 31

czekolalinowy1
 
czekomalinowy2
 
czekomalinowy3
 
Zaczęło się od zamówienia na tort z Pusheenem. Zaproponowałam swoje ulubione, wilgotne czekoladowe ciasto do tortu przełożone konfiturą malinową i waniliowym kremem serowo-śmietankowym. Wszystko sprawdzone, wyszło według planu jak zwykle no i obdarowany zadowolony. Nawet Pusheen rysowany kremem wyszedł całkiem przyjemnie.
 
Samej jest mi czasem ciężko powstrzymać się od wyjadania czegoś, o czym wiem, że nie ja to będę rozkrajać. Ale w domu też kategorycznie zażyczono sobie tortu, najlepiej takiego samego. No to powstał, w wersji mini. Idealny dla tych, którzy nie przepadają za biszkoptami z maślanymi kremami. :D
 

Na tortownicę 24 cm (robiłam w 18 cm z połowy składników)
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
800 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego (byle nie homogenizowany!)
2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
+ 1 słoik gęstego dżemu malinowego
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
 
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem.
 
Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.
 
Przekrajamy na 3 warstwy.
 
Serek ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy połowę śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
 
Pierwszą warstwę ciasta smarujemy 1/2 dżemu i przykrywamy warstwą kremu. Nakładamy drugi blat i powtarzamy smarowanie dżemem i kremem. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Ja zrobiłam to za pomocą szpatułki tworząc “białe fale” – nienawidzę równego rozsmarowywania kremu, chyba nie jestem stworzona do robienia tortów o gładziutkich bokach. :)
Kategorie: Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.