13Wrz2009

Tort Gloria (czyli a’la Ciasteczkowy)

Komentarzy: 12

gloria


Tej Wielkanocy postanowiłam zrobić tort własnego pomysłu – ze smakiem dominującym białej czekolady i dodatkiem masy herbatnikowej. Inspiracją był tort ciasteczkowy od Sowy. Chociaż trudno w ogóle je porównywać. Ideał jest niedościgniony. ^^ Ponieważ wyszedł bardzo dobry (przynajmniej tak wszyscy utrzymują :] ) zamieszczę przepis. A skąd nazwa – lepiej nie pytać.
Dodam jeszcze, że wykorzystałam przepis na masę z białej czekolady Leninki i polewę z żelatyną Cinki (z forum cincin), które świetnie się sprawdziły.
Składniki (na tortownicę 24 cm)
Biszkopt: (oczywiście można zastąpić swoim przepisem, jeśli ktoś ma sprawdzony. Np. mój trochę klapł, więc rozkroiłam go na 2 części, a w środek dałam biszkopty)
5 jaj
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
niecałe pół szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa:
tabliczka białej czekolady
kostka masła
200 g kremówki
ugotowany budyń waniliowy
śmietan-fix
Dekoracja:
tabliczka białej czekolady
200 g kremówki
śmietan-fix
Masa z herbatnikami
4 jaja
3/4 szk cukru
90 g kakao
2 paczki rozkruszonych herbatników/wafelków/płatków czekoladowych
Polewa
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
60 dkg masła
łyżeczka żelatyny


I dodatkowo dżem porzeczkowy, lub inny kwaskowaty, ale gęsty (np aroniowy). Najlepszy byłby domowy, bo porzeczkowy ze sklepu i tak jest trochę za słodki.


Biszkopt:Z białek ubić pianę z cukrem. Dodać żółtka, ubić, dodać mąkę i kakao (przesiane!) i na koniec proszek do pieczenia. Wymieszać i piec w 180 stopniach około 0,5 h. Po upieczeniu nie wyjmować od razu.
Masa z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w gotującej się kremówce, dobrze schłodzić, ubić ze śmietan-fixem. Masło rozetrzeć i powoli dodawać budyń, a potem ubitą śmietanę.
Masę do dekoracji zrobić bez dodatku masła i budyniu.
Masa czekoladowa: jajka ubić z cukrem na parze. Połączyć z kakao i herbatnikami. Powinna wyjść gęsta.
Polewa: żelatynę zalać niewielką ilością wody, aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia. Połączyć z resztą składników, które wystarczy razem podgrzać.

Teraz układać warstwami:
biszkopt-masa ciemna – masa jasna – biszkopt (bądź jak u mnie – biszkopty) – dżem – masa jasna – biszkopt – polewa – masa do dekoracji.

Jako, że tort jest dość pracochłonny, najlepiej jest sobie pracę odpowiednio rozłożyć w czasie. Rano przygotować masy z białej czekolady ( w sensie rozpuścić czekolady w kremówce i wsadzić do lodówki), w tym czasie upiec biszkopt, a potem zrobić masę z kakao. I przekładać.


O.

Kategorie: Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.