16sty2010

Tort kokosowo – czekoladowy

Komentarzy: 3

tort kokosowy


 


tort kokosowy 2


Jak zwykle miałam problem z wyborem tortu. Tortu dla nie byle kogo. Wanilia, czekolada, owoce? A może kokos? Padło na kokos. Podobny tort robiłam w zeszłym roku na urodziny mamy i wyszedł wspaniały. Dlatego, kiedy zobaczyłam ten przepis (w którymś numerze Przyślij Przepis ) pomyślałam, że może wyjść coś dobrego. Może tak dobrego, jak tort gloria, bo masa czekoladowa jest prawie identyczna. Trochę pokombinowałam, pozmieniałam to i owo i jest – idealny, nie za słodki, z cudnym połączeniem smaku kokosu i czekolady…


Co do dekoracji – to proszę o wyrozumiałość. Moje trzęsące się ręce rzadko mają okazję robić tort. :] A te taby to nic innego, jak fragment “Sto lat!”.


No a biszkopt – wstyd i hańba, ale kupiony. Jestem obciążona klątwą biszkoptową, a nie było czasu na kilkakrotne eksperymenty. Jeśli macie przepis na biszkopt sprawdzony w 100000 %, to z chęcią skorzystam! :]


Masa I:


3 szklanki mleka


1 szklanka cukru


120 g wiórków kokosowych


175 g masła


+ pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.


Mleko zagotować z cukrem. Musi się gotować tak długo, aż zacznie przypominać mleko skondensowane slodzone i zacznie zmieniać kolor na lekko brązowawy. U mnie trwało to około godziny. Wtedy dorzucić wiórki i gotować jeszcze chwilę. Masa musi być gęsta. Ostudzić.


Masło utrzeć i powoli dodawać ostudzone wiórki.


Masa II:


5 jajek


100 g kakao


szklanka cukru


175 g masła


Jajka ubić z cukrem na parze, aż będą puszyste. Zdjąć z pary i wmiksować kakao. Ostudzić (bardzo ważne!). Masło utrzeć i połączyć z masą kakaową.


3 placki biszkoptowe przełożyć kolejno: I placek – masa kokosowa – dżem z czarnej porzeczki – drugi placek – masa kakaowa – trzeci placek – dekoracja. Placki nasączyłam trochę mocną czarną herbatą. Wstawić do chłodnego miejsca.


O.


Torcik oczywiście dopisuję do akcji Kakaowy przegląd. :]




 




 

Kategorie: Kokos / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Mark pisze:

    Wonderful website. Plenty of useful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you on your sweat!

  • madzia pisze:

    Bardzo, bardzo, bardzo Ci dziękuję za przepis na ten tort. Zrobiłam go (notabene: mój pierwszy tort!)jako prezent dla szczególnie ważnej dla mnie osoby i wzbudził zachwyt oraz uznanie. Okazał się wspaniałą niespodzianką, wyszedł pyszny i został zjedzony co do okruszka.
    Jesteś niesamowitym kompendium słodkiej wiedzy :)
    Dzięki!