Tort Milky Way
Komentarzy: 30
Czekoladowy tort z mlecznym kremem i polewą z mlecznej czekolady, udekorowany – rzecz jasna – Milky Way’ami i Magic Stars. W przygotowaniu bardzo podobny do Kinder Cake i Tortu Snickers.
Na tortownicę 18 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego/wanilinowego
1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika) – opcjonalnie, zwłaszcza, jeśli tort będzie transportowany lub przechowywany przez jakiś czas w cieple
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
80 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
batoniki Milky Way
gwiazdki Milky Way Magic Stars
+ wszystko, co chcecie – ja zapomniałam o Milky Way Ameo :D
Zaczynamy od ciasta. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Kroimy na 3 blaty.
Krem: twarożek ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i mlekiem w proszku. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. Na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i miksujemy jeszcze chwilkę.
Odkładamy 5-6 łyżek kremu do dekoracji wierzchu.
Kremem przekładamy blaty ciasta, rozsmarowujemy go też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Polewa: śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można całość przenieść do garnuszka i podgrzać na minimalnym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
Polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Konsystencja polewy jest kluczową sprawą. Jeśli będzie za rzadka i za gorąca, będzie spływać wraz z kremem do samego dołu ciasta. Jeśli będzie za gęsta, będzie nieestetycznie od razu zastygać. Ja swoją studziłam około 3 minut. Najlepiej jest sprawdzić, jak się zachowuje gdzieś z tyłu ciasta.
Polewę nabieramy małą łyżeczką i lejemy małe porcyjki przy brzegach wierzchu ciasta. Polewa powinna delikatnie spływać i zastygać. Na końcu rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta.
Kiedy czekolada lekko zastygnie, odłożonym kremem dekorujemy wierzch, najlepiej używając rękawa cukierniczego lub szprycy. Na koniec układamy wszystkie dekoracje.
Tort przechowujemy w lodówce.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Na bogato :) ciekawie to wyglada
-
O jejku! Wspaniały! Nie mam pytań :)
-
Cudowny tort – robię w najbliższy weekend!
-
Wygląda super, muszę koniecznie spróbować
-
Znalazłam twojego bloga przez instagram i się zakochałam *-* Ile słodkości <3 Aż mnie naszła ochota na upieczenie czegoś ^-^ Powodzenia i jeszcze więcej słodkich pomysłów :D <3
-
Witam :) mam pytanie…w czasie pieczenia ciasto wyrosło i po jakimś czasie w trakcie pieczenia opadlo. Piecze się godzinę 15 min i jest dalej mokre (patyk jest mokry) jaki jest tego powód?
-
Jakiego twarogu użyłaś do kremu ?
-
czy zamiast maślanki można użyć np. jogurtu naturalnego??
-
Czy ciasto jest łatwe w pękaniu ? Upiekłam właśnie ciasto i u mnie wyszło piękne wysokie, lecz jest łatwo łamliwe – obawiam się, że przy przekrajaniu może popękać :(
-
Mam pytanie, jakiej wysokości jest forma, której używasz?
-
uzyłam zwykłego twarogu i czuc drobinki. czy moge uzyc twarogu na sernik pieczony ? ten z wiaderka ? :D
-
Hej właśnie skończyłem dekoracje torcika z tego przepisu to było drugi podejscie wcześniej nie zdołałam dopiec ciasta po dwoch godz w piecu bylo ciągle polsurowe tym Razem pięknie wyrosło i mimo ze pekl był cudowny w środku itd co do kremu trochę zmodyfikował przepis proponuje tobie i wszystkim użycie śmietanki 36 % wtedy usztywniacz jest zbędny i przed jej dodaniem poprostu ubić.kremu jest na pewno wtedy więcej wyszedł mi cudowny puszysty i gesty użyłam twarogu sernikowego z wiaderka Włoszczowa mega gesty i kremowy polecam do dostania w Tesco i w Aldi i Auchanie
-
Czy zamiast twarogu można użyć mascarpone?
-
Będę robić w ten weekend dla chłopaka, mam nadzieję, że nie jest zbyt słodki, bo niestety się krzywi na za bardzo słodkie (herezja!) :(
powiesz mi proszę, o ile zwiększyć ilość składników? 1/3? 1/2? Będe piekła w formie o średnicy 26 cm wys. 7 cm. -
Robiłam go już 3 razy i zawsze wychodzi cudowny ❤ dziś znów będzie pieczenie, tym razem na urodziny siostrzenicy :D Twój blog to najlepsza strona jaką w życiu widziałam
-
Chyba sprawie taki chłopakowi ;)
-
Proszę o informacje nt ciasta-rozumiem,ze nie jest to biszkopt,tylko coś w deseń babeczkowego ciasta?Mysli Pani,se biszkopt tradycyjny byłby tu ok?Generalnie chodzi mi o różnice pomiędzy tym ciastem,a biszkoptem,ktory pojawia się w większości tortow