14lis2015

Tort Oreo

Komentarzy: 42

oreocake2

Ponieważ dostałam sporo zapytań o przepis na tort z moich ostatnich urodzin, poświęcię mu wpis, chociaż to właściwie prawie że powtórka tortu sprzed 4 lat. To mój ulubiony przepis – ciasto zawsze wychodzi, jest gęste, wilgotne przez naprawdę długi czas. I ciasto, i krem zawsze zbierają masę komplementów.
Zmieniłam trochę proporcje i dekorację (dużo bardziej minimalistyczna, a boki stylizowane na tzw. naked cake) ale podstawa pozostaje taka sama. Tym razem tort jest naprawdę wysoki (przygotujcie miejsce w lodówce!) i ma więcej kremu. Tortownicy użyłam takiej samej.
 
Na tortownicę 24 cm
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
3 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka kakao
3/4 szklanki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 łyżeczki sody
1 1/2 szklanki maślanki
1 1/2 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (można zastąpić kakao lub zwykłą gorącą wodą, ja używam kawy waniliowej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
900 g twarożku śmietankowego (często pytacie, jakiego używam, więc od razu mówię – tego) lub tłustego twarogu sernikowego (albo zmielonego trzykrotnie zwykłego)
1 1/2 szklanki cukru pudru
600 ml śmietanki kremówki
20 ciasteczek Oreo + kilka sztuk do dekoracji
 
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
&nbsp
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej zostawić je na noc.
 
Następnie przygotowujemy krem.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. 1/3 kremu odkładamy, a pozostałe 2/3 mieszamy z kawałkami ciasteczek.
 
Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem z ciasteczkami. Krem bez ciasteczek rozsmarowujemy na bokach ciasta (zostawiałam prześwity, tak ma być :) ) i na jego wierzchu.
Dekorujemy ciasteczkami według uznania. Ja dodatkowo obsypałam boki drobno pokruszonymi.
 
Tort najlepiej przechowywać w lodówce do 7 dni.

Kategorie: Oreo / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj dziobakowe Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.