Tort Oreo
Komentarzy: 42Ponieważ dostałam sporo zapytań o przepis na tort z moich ostatnich urodzin, poświęcię mu wpis, chociaż to właściwie prawie że powtórka tortu sprzed 4 lat. To mój ulubiony przepis – ciasto zawsze wychodzi, jest gęste, wilgotne przez naprawdę długi czas. I ciasto, i krem zawsze zbierają masę komplementów.
Zmieniłam trochę proporcje i dekorację (dużo bardziej minimalistyczna, a boki stylizowane na tzw. naked cake) ale podstawa pozostaje taka sama. Tym razem tort jest naprawdę wysoki (przygotujcie miejsce w lodówce!) i ma więcej kremu. Tortownicy użyłam takiej samej.
Na tortownicę 24 cm
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
3 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka kakao
3/4 szklanki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 łyżeczki sody
1 1/2 szklanki maślanki
1 1/2 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (można zastąpić kakao lub zwykłą gorącą wodą, ja używam kawy waniliowej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
900 g twarożku śmietankowego (często pytacie, jakiego używam, więc od razu mówię – tego) lub tłustego twarogu sernikowego (albo zmielonego trzykrotnie zwykłego)
1 1/2 szklanki cukru pudru
600 ml śmietanki kremówki
20 ciasteczek Oreo + kilka sztuk do dekoracji
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
 
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin, a najlepiej zostawić je na noc.
Następnie przygotowujemy krem.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. 1/3 kremu odkładamy, a pozostałe 2/3 mieszamy z kawałkami ciasteczek.
Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem z ciasteczkami. Krem bez ciasteczek rozsmarowujemy na bokach ciasta (zostawiałam prześwity, tak ma być :) ) i na jego wierzchu.
Dekorujemy ciasteczkami według uznania. Ja dodatkowo obsypałam boki drobno pokruszonymi.
Tort najlepiej przechowywać w lodówce do 7 dni.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Aż szklanka kakao? :)
-
Znam i lubię :)
-
Planuje upiec go. Ciekaw jestem tylko czy ten krem nadaje się do wyciskania dekoracji, czy utrzyma nadany mu kształt?
-
A Czy jest mozliwosc przelozenia tych warstw jeszcze plastrami banana?tort wygląda pycha będzie pezentem niespodzianka :)
-
Mam zamiar zrobić to jako dodatek to prezentu :) chłopak uwielbia oreo :) tylko mam pytanie czy zapis 2 1/2 szklanki oznacza dwie i pół szklanki?
-
Witam, mam pytanie czy zamiast kawy mam zrobić po prostu kakao z mlekiem?
-
Zabieram się właśnie za tworzenie :D na pewno podzielę się rezultatem :)
mam nadzieję, że mi też wyjdzie tak obłędnie! -
Witam, czy krem ma bardzo sernikowy smak? Czy można użyć serka w wiaderku dobrej jakości np.delfiko?
-
właśnie piekę ciasto, przerażała mnie ta gorąca kawa, mam nadzieję, że wyjdzie :/
-
Ciasto chyba nie wyszło. Pod spodem jest skarmelizowana skorupa, nie wiem co zrobiłam źle?
-
Witam. Tort jest bardzo dobry, czekoladowy, ciasteczkowy, delikatny. Jak dla mnie jednak za slodki, pomimo ze zmniejszylam ilosc cukru zarowno w ciescie jak i kremie. Pozdrawiam
-
Pyszny tort, już śpieszę zrobić taki sam!
-
Nie trzeba nasączać? Wygląda super, planuję upiec na dniach
-
Hej dzisiaj go piecze na jutro na dzień mamy trzymaj kciuki :)
-
Chodzi o kakao zwykłe, czy słodzone?
-
Witam, robiłam to cudo dla dziecka na urodziny tydzień temu, smakował obłędnie, ale musiałam się ratować żelatyną, bo masa była zbyt płynna, na dodatek chciałam, żeby była to gruba warstwa a nie cieniutka. Wykorzystałam twaróg sernikowy dobrej firmy. A może ubić śmietanę przed dodaniem do twarogu? Czy kupić twaróg taki zwykły i zmielić? Szykuje się kolejne przyjęcie, będę znów piekła oreo :)
-
z ilu łyżeczek zaparzyć kawę?
-
A mniej więcej na ile porcji jest tort?
-
Najlepszy tort jaki kiedykolwiek robiłam! Wszyscy goście zachwyceni. Robiłam w tortownicy 32 cm i podwoiłam ilość każdego ze składników. Wyszło rewelacyjnie. Polecam :)
-
Dzień dobry :) mam nadzieje ze ktoś tu jest ;) zapytam więc, czy nie będzie zbyt ciężka dekoracja z masy cukrowej na ten torcik?
-
Rewelacyjny przepis :)
-
Czy mogę użyć tortownicy o średnicy 18cm? Zmniejszyć ilość składników czy nie jest to konieczne?
Skomentuj dziobakowe Anuluj pisanie odpowiedzi