09wrz2017

Tort Rafaello

Komentarzy: 16


 
Po babeczkach Rafaello przyszedł czas na tort. Klasyczny biszkopt, krem z białą czekoladą, mlekiem w proszku i wiórkami kokosowymi, a to wszystko oblane ganache z białej czekolady i udekorowane – oczywiście – Rafaello.
Na tortownicę 18 cm:
 
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemiaczanej
szczypta soli
 
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana.
 
Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
 
Mąki przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką.
 
Masę wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (wyłożone ma być tylko dno!). Pieczemy ok. 30-35 minut (lub dłużej), do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Kiedy biszkopt jest upieczony, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości naszych kolan. Wstawiamy je spowrotem do piekarnika, żeby ostygło.
 
Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Krem:
500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g białej czekolady
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki wiórków kokosowych + łyżeczka do posypania wierzchu

 
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Uważamy, żeby nie przypalić. Zostawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i czekoladą. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. 1/3 kremu odkładamy do drugiej miski. Do pozostałych 2/3 dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Kremem z wiórkami przekładamy blaty ciasta. Krem bez kokosa rozsmarowujemy cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ganache.
 
Ganache:
100 g białej czekolady
80 ml śmietanki kremówki
+ Rafaello do dekoracji
 
Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Gdyby zdarzyło się, że pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady, można miseczkę umieścić nad garnkiem z gorącą wodą (w “łaźni wodnej”) i podgrzać na parze do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
 
Polewą dekorujemy ciasto – u mnie boki i część wierzchu. Układamy Rafaello, sypiemy na wierzch trochę wiórków.

Kategorie: Kokos / Torty / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.