11lis2011

Tort serowo-kokosowy

Komentarzy: 1

tort serowo - kokosowy coconut cheesecake


Nadszedł taki rzadki okres, kiedy to mam nadmiar przepisów. I muszą czekać w kolejeczce do publikacji. Zazwyczaj, kiedy pytam w domu, co upiec, słyszę – sernik. Więc trzeba wyszukiwać coraz to nowe serniki… Tym razem padło na kokosowy. O delikatnej konsystencji, z chrupiącą kokosową pierzynką. Właściwie to zaciekawił mnie ten dodatek gotowego budyniu – całkiem fajna sprawa. Sernik robiłam bez spodu, wyszedł i tak stabilny, ale oczywiście kruchy, albo ciasteczkowy na pewno mu nie zaszkodzi. W oryginale w masie serowej są też rodzyknki – rzecz jasna, pominęłam.


A, i dziękuję Wam bardzo za wszystkie życzenia! :)

2 opakowania budyniu waniliowego
500 ml mleka
200 g cukru
800 g twarogu
3 białka
50 g mielonych migdałów

Pierzynka:
125 g wiórków kokosowych
100 g cukru
20 g mąki
1 żółtko
40 g miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Budynie rozrobić w niewielkiej ilości zimnego mleka, dodając połowę cukru. Resztę mleka zagotować, a następie dodać do nich rozrobione budynie i ,mieszając, zagotować. Dodać migdały.


Ser zmielić i dodać do budyniu. Ponownie zagotować. Lekko ostudzić, dodać białko ubite na pianę z resztą cukru i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.


Składniki polewy utrzeć mikserem. Wyłożyć kleksami na krem serowy. Całość piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu potrzymać chwilę w uchylonym piekarniku, a następie w formie ostudzić.

Kategorie: Ciasta / Ciasta z serem / Kokos / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.