09Cze2012

Tort serowo – truskawkowy

Komentarzy: 7

tort truskawkowo serowy strawberry cream cheese layer cake


tort truskawkowo serowy strawberry cream cheese layer cake 2


Sezon truskawkowy już się zaczął, a u nas w zamrażarce ciągle zalega kilkanaście woreczków z poprzedniego roku. Kazali mi coś z tym zrobić. Zrobiłam. Tort. Z musem truskawkowym i masą serową pomiędzy delikatnym biszkoptem. Nawet dekoracja jak na mnie minimalistyczna – cukier puder i kilka truskawek. Tort, za jakim tęskniłam. 5/5 opinii pozytywnych, więc przepis autorski uważam za udany. I przypadkiem – jak już wszędzie trąbią o Euro – zauważyłam, że nawet patriotyczny wyszedł. Biało czerwony. :)


Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. :)

Na tortownicę 24 cm:
Biszkopt:
4 jaja
1/3 szklanki + kopiasta łyżka mąki
1/3 szklanki+ kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki cukru pudru
Mus truskawkowy:
1 1/2 szklanki truskawek – świeżych lub mrożonych
3/4 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Krem serowy:
600 g twarogu śmietankowego lub mielonego jak na serniki
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
cukier puder
I ewentualnie słodka,mocna herbata do nasączania biszkoptu

 

Zaczynamy od biszkoptu: żółtka ucieramy z połową cukru przez około 5 minut, aż otrzymamy bardzo puszystą masę. Białka ubijamy, a kiedy zacznie formować się piana, dosypujemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze jakieś 3-4 minuty, aż będą sztywne i lśniące. Za pomocą drewnianej łyżki lub na najwolniejszych obrotach miksera łączymy pianę z żółtkami, a na koniec z przesianymi mąkami. Masę nakładamy do natłuszczonej i wysypanej lekko bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 – 30 minut, aż wierzch będzie zezłocony. Można zrobić próbę patyczkiem. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na 15 minut w formie, pzry uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy go i studzimy całkowicie na kratce. Po ostudzeniu przekrajamy na pół. Możemy delikatnie nasączyć go herbatą.


To teraz mus: truskawki z cukrem blendujemy na puree. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki chłodnej wody, a kiedy napęczniej, podgrzewamy na małym gazie do rozpuszczenia (nie do zagotowania!). Łączymy żelatynę z kilkoma łyżkami puree, a następnie z resztą truskawek. Kiedy mus zacznie tężeć, wylewamy go na na połowę biszkoptu z założoną obręczą.


Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę. Miksujemy do uzyskania aksamitnej, puszystej konsystencji. Masę wykładamy na mus i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Odstawiamy je na kilka godzin do schłodzenia, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Voila!

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    •  

      Mniam, mniam :) Bardziej przemawia do mnie Twoja wersja – na biszkopcie nie na bezie :)

      napisał: magda_krolik 2012/06/09 22:02:50

    • A można zamiast żelatyny użyc galaretki np. truskawkowej? xD
      muszę zrobic ten torcik :P

      napisał: Gość: Karola, user-46-113-224-27.play-internet.pl 2012/06/09 22:38:18

    • dzis robilam ten z kwesti smaku i moge tylko powiedziec ze nie ma sobie rownych

      napisał: Gość: mag, bel206.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/09 22:41:30

    • O widzisz to robiłyśmy podobny :) Ja tez robiłam z tego przepisu :)
      Pięknie u Ciebie wygląda :)
      Pozdrowienia. :)

      napisał: majanaboxing 2012/06/09 23:15:49

    • Biszkopt i truskawki to rewelacyjne połączenie! Kto się oprze? ;-)

      napisał: Gość: Papaja, 100-210.cpe.smnt.pl 2012/06/10 09:52:52

    • ślicznie wygląda :))

      napisał: izaa_a 2012/06/10 16:35:44

    • Karola – można, ale wtedy będzie nieco dłużej zastygać. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/06/10 18:17:57

    • Pysznie wygląda!

      napisał: mikimama 2012/06/10 20:30:53

    • idziemy stąd, bo nam ślinka kapie, a niezbyt to elegancko ;-) Dziękujemy za zdjęcie!

      napisał: wykrywaczsmaku 2012/06/11 17:22:51

    • Coś co tygrysy lubią najbardziej. Uwielbiam takie połaczenie :-)

      napisał: Gość: Grażyna, m187.c149.petrotel.pl 2012/06/12 14:30:26

    • rewelacyjne połączenia :)

      napisał: fantazjemagdyk 2012/06/12 21:27:24

    • http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

      Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

      napisał: Gość: , stargate103.tvn.pl 2012/06/12 21:28:21

    • zrobiłam go dzisiaj, wyszedł przepyszny!:)

      napisał: Gość: zu, c64-135.icpnet.pl 2012/06/12 21:37:45

    • No rewelska po prostu. Ja również sobie taki sporządzę, akurat zbliża się fajna rocznica więc będzie jak znalazł !

      napisał: michailll 2012/06/13 11:13:46

    • Ahh przecudownie wygląda. I o wiele bardziej zachęca mnie do zrobienia wersja z musem niż z całymi truskawkami ;)

      napisał: Gość: faisy, 89-77-174-21.dynamic.chello.pl 2012/06/13 18:13:14

    • upiekłam tort na rocznicę w formie serca, wyszedł pyszny! polecam, naprawdę fajny przepis!:)

      napisał: Gość: , 83-238-226-65.adsl.inetia.pl 2012/06/17 13:24:28

    • Zrobiłam tort na imieniny taty. Zrobił wrażenie i był przepyszny. Zdecydowanie polecam, szczególnie, że dostępne są świeże truskawki :3

      napisał: Gość: , 89-79-16-221.dynamic.chello.pl 2012/07/04 21:16:17

  • smietana pisze:

    W jakiej tortownicy piekłaś (wymiary) ?

  • Zakichana pisze:

    “1/3 + kopiasta łyżka” ta 1/3 odnosi się do szklanki?

  • papalinka pisze:

    czy możesz mi powiedzieć dlaczego jeszcze nigdy w życiu żadna masa do której dodałam żelatynę mi nie wyszła? Kurna co ja robię źle?, jestem załamana