20cze2014

Tort serowy z owocami lata

Komentarzy: 4

torcikowocowy1

 
torcikowocowy2
 
torcikowocowy3
 
Pół dnia drylowania czereśni i obierania truskawek wcale mi ich nie obrzydziło (o dziwo!). Mała część zamiast do słoiczków musiała więc trafić do ciasta. Nie tarty, nie drożdżowego (przyznaję, nie chciało mi się zagniatać :D ), nie babeczek (bo były ostatnio) i nie typowego sernika (bo miała być przerwa od serników). Tak więc padło na biszkopt z masą serową i mnóstwem owoców zatopionych w galaretce. U mnie są to już wspomniane truskawki i czereśnie, ale sprawdzę się każde inne letnie owoce – jak nie świeże, to ze słoiczków albo rozmrożone. :)

Na tortownicę 24 cm:
 
Biszkopt:
2 jaja
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanek
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
350 g twarożku śmietankowego lub sernikowego
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
 
Galaretka:
ok. 3 szklanki owoców (odszypułkowanych/wydrylowanych)- u mnie truskawki i czereśnie
2 opakowania czerwonej galaretki
Zaczynamy od biszkoptu. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier. Piana powinna zgęstnieć i być lśniąca. Dodajemy żółtka i ucieramy na najniższych obrotach miksera.
 
Do jajek dosypujemy mieszankę mączną i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Ciasto nakładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (tylko dnem!). Rozsmarowujemy i pieczemy ok. 25-30 minut w 160 stopniach. Biszkopt powinien podrosnąć i zezłocić się. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu wyjmujemy, zdejmujemy papier, ciasto wkładamy do tortownicy już bez papieru i zapinamy obręcz.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy na jednolitą, puszystą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia. Ciepłą powoli wlewamy do masy serowej, jednocześnie miksując. Rozsmarowujemy na spodzie biszkoptowym. Wykładamy połowę owoców.
 
Dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy pół porcji na ciasto. Czekamy ok. 10 minut, wykładamy resztę owoców i zalewamy resztą galaretki.
 
Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Krystyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.