22sie2012

Tort z kremem bananowym

Komentarzy: 2

tort bananowy


tort bananowy 2


Banany to nie są moje ulubione owoce, ale zrobiło mi się ich szkoda, jak dogorywały w koszyku z owocami, przegrywając z brzoskwiniami i morelami, które znikają w dużo szybszym tempie. Chlebek bananowy już był, więc powstało coś innego: tort na miękkim, waniliowym cieście, z bananami przykrytymi pierzynką bananowo-mleczną i puszystą kremówką na wierzchu.


Ciasto:
2 jaja
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2/3 kostki masła
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Mus mleczno-bananowy
300 ml napoju bananowo-mlecznego (np. Muller)
400 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
4 łyżeczki żelatyny

50 g cukru pudru + 1 łyżka

łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 banany


Ciasto: masło ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Wsypujemy porcjami do masy maślanej, na przemian z maślanką, ciągle miksując, aż uzyskamy jednolite ciasto. Ciasto nakładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach na złoto ok. 20-25 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowe. Zostawiamy na chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie.


Na obłożenie – żelatynę namaczamy w 3 łyżkach chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy (ale bez gotowania!) aż się rozpuści. W napoju rozpuszczamy cukier puder. Łączymy żelatynę z kilkoma łyżkami napoju mlecznego, a następnie wlewamy do jego reszty i porządnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę przesianego cukru pudru. Jedną czwartą śmietany odkładamy, a pozostałą łączymy delikatnie z napojem – nie może być jeszcze ścięty! Dopiero teraz czekamy, aż zastygnie na tyle, żeby swobodnie dać się rozsmarowywać na torcie.


Na cieście układamy plasterki banana (kilka odkładamy do dekoracji), zostawiając cm przy brzegu wolny. Na bananach rozsmarowujemy mus. Na wierzchu robimy chmurkę z bitej śmietany, którą wcześniej odłożyliśmy.


Torcik schładzamy.  :)


Przepis z “Łatwych tortów Dr.Oetkera” z moimi zmianami.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/08/22 15:07:28
    Ja banany najbardziej lubie w… ciastach i deserach. Ten tort z pewnoscia by mi smakowal!
    2012/08/22 15:38:37
    wygląda super :) dawno nie jadłam nic bananowego… :)
    2012/08/22 16:28:05
    Wygląda bardzo apetycznie ;-)
    2012/08/22 17:15:11
    bardzo lubię tu bywać, wiesz?
    2012/08/22 19:37:34
    To ja wpadam na kawałek;)
    2012/08/22 20:28:35
    Chyba zrobię podobny na urodziny syna. Bardzo mi się podoba!
    2012/08/22 20:59:08
    zachęcające :)
    2012/08/22 21:44:50
    Wow…… jaki piękny tort!!! Super przepis :D
    2012/08/22 22:01:12
    ciekawi mnie tylko, czy te banany się czarne nie zrobią…
    bo tort genialny!
    2012/08/23 01:36:55
    banany można skropić sokiem z cytryny, chociaż moje pod warstwą musu nie ciemniały. :)
    2012/08/23 09:53:39
    Fajny przepis! Ja tez dzisiaj piekę tort! Na roczek mojego bobaska :)
    2012/08/23 10:57:21
    a moje są jak najbardziej ulubione.
    2012/08/23 12:03:09
    Pychota;)
    2012/08/23 14:10:43
    Kochana nie wiem, jak Ty to robisz, ale nawet jeśli Twoje cuda nie są obsypane kolorowymi drażetkami, to ja i tak bym zgadła, że to Twoje dzieło. Taki masz styl, klimat :))) ps. patera niebiańska…
    2012/08/24 12:34:07
    Świetnie to wymyśliłaś. Super wygląda! :)
    2012/08/24 20:54:48
    Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam banany. Skuszę się na pewno :)
    2012/08/25 09:33:05
    nawet nie wiesz jak chciałam się nauczyć piec torty, ale się boję, w sumie nie wiem czemu, bo zawsze wychodziły mi różne ciasta, ale tort to wyższa szkoła jazdy
    Gość: Ada, static-81-219-147-2.devs.futuro.pl
    2012/08/25 15:32:21
    Tort pyszny, no ale mi wyszedł zakalec ze spodu, z resztą widzę na Twoim zdjęciu, że Twój wygląda tak samo :P
    Gość: winnie, acyl22.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/11 13:00:07
    zakalec chyba po prostu musi być ;) mi też wyszedł i nie prezentuje się może tak ślicznie jak tu na zdjęciu, ale ciasto jest przepyszne! dziękuję bardzo za przepis!
    (jako, że miałam więcej dojrzałych bananów to zamiast kupować napój mleczny sama go zrobiłam – wyszło super, a banany się nie zmarnowały ;)
    Gość: Ewa z Gda, 84-10-101-169.dynamic.chello.pl
    2012/09/17 19:16:55
    Hej wróżko, przymierzam się do zrobienia tego wspaniałego tortu, tylko pytanko – skąd wziąć mus mleczno bananowy lub jak go zrobić ? jakie proporcje ? pomożesz ?
    2012/09/18 14:26:10
    Chodzi o napój mleczno-bananowy? Łatwo dostępny jest firmy Muller. Taki w butelkach 400 ml. :)
    Gość: Ewa z Gda, 84-10-101-169.dynamic.chello.pl
    2012/09/22 22:41:31
    Tak, dziękuję bardzo za odpowiedź. Tort wyszedł przepyszny – na pewno jeszcze kiedyś zrobię, i to nie raz ;)
  • Helen pisze:

    I’ll immediately clutch your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize in order that I may subscribe. Thanks.