12paź2013

Trójkolorowy sernik orzechowo-czekoladowo-waniliowy

Komentarzy: 8

triplecheesecake2
 
triplecheesecake3
 
Jeśli nie można się zdecydować na jedną opcję, dlaczego by ich wybrać wszystkich jednocześnie? Tak właśnie powstał ten sernik. Trzy smaki w jednym. Masło orzechowe, ciemne kakao i wanilia. Wszystko zwieńczone chmurką z bitej śmietany. I wspaniale smakuje, i konsystencję ma z moich ulubionych, i ładnie wygląda. :#

Na tortownicę 24 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych
60 g masła
 
Masa serowa:
900 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego, zmielonego
1 1/3 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 kopiaste łyżki masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
 
Wierzch:
3/4 szklanki śmietanki kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
Ciasteczka na spód kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno lekko natłuszczonej tortownicy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy ze śmietaną do momentu połączenia składników.
 
Masę dzielimy na 3 części. Jedną miksujemy z masłem orzechowym, drugą z kakao, a trzecią zostawiamy jasną.
 
Do tortownicy nakładamy naprzemiennie po łyżce każdej z mas. Ja robiłam to bez jakiegoś porządku, tworząc różnokolorowe ciapki.
 
Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach. Na spód piekarnika warto wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą – sernik będzie bardziej kremowy. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Później możemy go wstawić do lodówki.
 
Śmietankę na wierch ubijamy, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy szpatułką na serniku. Przez sitko posypujemy całość kakao.
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.