01paź2010

Trufle a’la tort truflowy Sowy / białe Michałki

Komentarzy: 3

trufle białe michałki tort truflowy


Biała czekolada i orzechy arachidowe. Moje ukochane połączenie. I chyba nie tylko moje.


Od jakiegoś czasu mam szczęście posiadać dostęp do dość szczegółowych statystyk: tabelki, wykresiki, cyferki etc. Ale to, co zawsze najbardziej mnie ciekawi, to lista słów wpisywanych do wyszukiwarki, po których to nieszczęśnicy zostają przekierowani do mnie. I co jest w czołówce? “Tort truflowy Sowa (przepis)”!


Podobny smak odkryłam niedawno w białych Michałkach. Dzięki, Wawelku kochany!


I dla wszystkich białoczekoarachidoholików są właśnie te trufelki.Chociaż myślę, że świetnie sprawdziłyby się też w roli masy do ciasta. Ale to w przyszłości.


150 g białej czekolady


3/4 szklanki mleka


50 g masła


1/3 szklanki cukru


opakowanie cukru wanilinowego


3 szklanki mleka w proszku


100 g pokruszonych herbatników


1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych


Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki i wstawiamy do lodówki do stwardnienia.


Formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, lub maczamy w białej czekoladzie (będę szczera – nie chciało mi się! :(  ).


I tym samym inauguruję rozpoczęcie Białego Szaleństwa. :)

Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Andzia01616 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.