29sty2010

Trufle czekoladowe

Komentarzy: 0

trufle


Aksamitne, mocno czekoladowe trufle.  Potrzebowałam czegoś specjalnego, sprawdzonego i uroczego, na prezent. Znalazłam u Gosi. A właściwie przypomniałam sobie, że czekają już na swoją kolej, od kiedy tylko je zobaczyłam. Zrobiłam wersję z gorzkiej i białej czekolady. Troszeczkę pozmieniłałam, więc proszę w razie czego zajrzeć do oryginału.  Białe najlepsze. :]


125 g czekolady białej i 125 g czekolady gorzkiej


2 razy po jednym żółtku


2 razy po 25 ml mleka


2 razy po 65 g miękkiego, pokrojonego na kawałeczki masła


wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, posypki – do obtoczenia


+ mleko w proszku (biała masa nie chciała zastygnąć, ale mleko tylko dodało jej smaku :]  )


 


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i mieszać do utworzenia się gładkiej masy. Dodać żółtko i energicznie zamieszać. Dorzucić masło i poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać wszystko. Przelać do foremki, lub płaskiego naczynka. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Masa nie może być całkiem twarda. Do białej dorzuciłam ok. 0,5 szklanki mleka w proszku – i już było po problemie.


Formować kuleczki, maczając dlonie co jakiś czas w lodowatej wodzie. Obtaczać je w wiórkach, cukrze pudrze, etc.


Wstawić do lodówki. Uważać, żeby nie zjeść wszystkich! :]


 


trufle czekoladowe

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.