26wrz2014

Trufle kokosowe z białą czekoladą

Komentarzy: 2

princessatruffles1
 
princessatruffles2
 
princessatruffles3
 
princessatruffles4
 
Chciałam, żeby były inne, niż większość trufli, które robiłam. Wyszły, takie jakie miały być. Chrupiące za sprawą wafelków, ale jednak potem rozpływające się w ustach dzięki białej czekoladzie. Jak to trufle, proste do zrobienia – 20 minut wystarczy, żeby czekały gotowe do jedzenia.

Na ok. 10-12 trufli
 
2 wafelki kokosowe (po ok. 37 g, użyłam Princessy), mogą być w białej czekoladzie
100 g białej czekolady
50 g masła
2 łyżki mleka
4 łyżki mleka w proszku
cukier puder do obtoczenia
Wafelki kruszymy, ale nie na pył (najlepiej wałkiem albo w malakserze).
Czekoladę topimy w garnuszku z masłem i mlekiem. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy wszystko się połączy, odstawiamy na 2-3 minuty do przestygnięcia. Następnie dokładnie mieszamy z wafelkami. Dodajemy też mleko w proszku.
 
Masę odstawiamy na kilka minut. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy trufle (nie “turlamy”, bo będą się kruszyć!), które obtaczamy w cukrze pudrze. Gotowe odstawiamy do lodówki.
 
Po wyjęciu z lodówki trufle są twardsze i bardziej chrupiące. Jeśli zostawimy je na godzinę w temperaturze pokojowej, nieco zmiękną.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.