02sty2011

Trufle mleczno-kokosowe

Komentarzy: 2

trufle mleczno kokosowe przepis


Ludzie dzielą się na tych, którzy wolą smaki “jasne” o tych, którzy wolą smaki “ciemne”. Jasne – mleczne, waniliowe, śmietankowe, biała czekolada; ciemne – czekolada, orzechy, kakao, kawa…


Jestem zdecydowanie “jasna”. Te trufelki też. Ania opisała je jako podobne w smaku do draży mlecznych i rafaello – miała rację.Chociaż bardziej niż “ciasteczka” pasuje mi określenie trufelki.


trufle mleczno kokosowe przepis 2


150 g wiórków kokosowych


150 g cukru pudru


1/2 kostki bardzo miękkiego masła


2/3 szklanki mleka w proszku + kilka łyżek do obtaczania


3-4 łyżki alkoholu (pominęłam)



Wiórki mieszamy z cukrem pudrem. W przypadku sporych wiórek najlepiej będzie je rozdrobnić blenderem (nie zrobiłam tego – a szkoda). Dodać miękkie masło i ewentualnie alkohol, po czym wyrobić na jednolitą masę. Mleko w proszku dosypujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia trufelków – nie może być ani zbyt klejąca, ani zbyt krucha.


Z masy formujemy kuleczki, lub wciskamy ją do małych foremek, wcześniej obtaczając w mleku w proszku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – do zastygnięcia. Po zastygnięciu można je przechowywać w temp. pokojowej.



Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Juliana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.