Trufle piernikowe
Komentarzy: 9
Jeśli ciągle jesteście w świątecznym nastroju, zostało Wam trochę pierniczków albo po prostu korzenne słodycze lubicie o każdej porze roku, to to są trufle idealne dla Was.
180 g pierniczków w glazurze lub bez, ale nie w lukrze
100 g czekolady mlecznej
1/2 szklanki mleka w proszku
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki masła
kakao do obtaczania
Masło roztapiamy ze śmietanką.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Do pokruszonych pierników dodajemy masło ze śmietanką i mieszamy dokładnie. Łączymy z ciepłą czekoladą i przesianym mlekiem w proszku. Mieszamy do powstania jednolitej masy, którą odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Lekko wilgotnymi rękoma formujemy trufle i obtaczamy je w kakao.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
takie trufelki to świetna sprawa na świąteczny podarek.
-
Kilka dni temu znalazłam tego bloga i już zdążyłam zakochać się w większości Twoich słodkości! Dzisiaj zabieram się za robienie sernikobrownie z nutellą :)
-
Trufle wyszły boskie! I jest to przepis,w którym właściwie nic nie można zepsuć ;)
-
CUDNE! Wiem,że Święta za miesiąc,ale juz zbieram inspiracje i przepisy! :)
-
Już niedługo postaram się robić te trufle, wyglądają apetycznie :) i marzy mi się żeby zrobić Cupcakes z makiem i białą czekoladą :)
-
Czy można czymś zastąpić mleko w proszku? :)