03sty2015

Trufle piernikowe

Komentarzy: 9

gingerbreadtruffles2
 
gingerbreadtruffles3
 

Jeśli ciągle jesteście w świątecznym nastroju, zostało Wam trochę pierniczków albo po prostu korzenne słodycze lubicie o każdej porze roku, to to są trufle idealne dla Was.

Na ok. 20 trufli
180 g pierniczków w glazurze lub bez, ale nie w lukrze
100 g czekolady mlecznej
1/2 szklanki mleka w proszku
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki masła
kakao do obtaczania
Pierniczki kruszymy lub mielimy na drobne okruszki.
Masło roztapiamy ze śmietanką.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
 
Do pokruszonych pierników dodajemy masło ze śmietanką i mieszamy dokładnie. Łączymy z ciepłą czekoladą i przesianym mlekiem w proszku. Mieszamy do powstania jednolitej masy, którą odstawiamy na pół godziny do lodówki.
 
Lekko wilgotnymi rękoma formujemy trufle i obtaczamy je w kakao.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.