Trufle z herbatnikami
Komentarzy: 7Za każdym razem, kiedy widzę coś u Gosi myślę sobie “zrobię na pewno!”. Wiadomo, jak jest potem. “Zakładki” pękają w szwach, a ja się lenię. Ale trufelków nie mogłam sobie darować.
Są…ciasteczkowo-czekoladowe, delikatne… chyba lepiej nie określę. :) Chociaż jako zwolennik słodszych wariantów następnym razem dałabym zaiast gorzkiej czekoladę mleczną.
300 g herbatników
25 g kremu w typie nutelli
25 g gorzkiej czekolady
90 g cukru
15 łyżek mleka
35 g masła
cukier wanilinowy
olejek rumowy (pominęłam, bo nie przepadam)
+ czekolada/kakao do obtaczania
Herbatniki drobno kruszymy.
Cukier i cukier wanilinowy wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na malym ogniu, aż zbrązowieje. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy. Dodajemy wszystkie składniki oprócz herbatników i podgrzewamy do powstania jednolitej masy. Lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Żeby masa nie lepiła się do łapek, maczamy je w zimnej wodzie i formujemy kulki. Odstawiamy je do stwardnienia do lodówki. Na koniec pozostaje tylko obtoczyć je w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao i wstawić na noc do lodówki.
Przypominam też o konkursie Miffy i możliwości uzyskania rabatu na posypki i inne słodkie przydasie. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
slicznie ci wyszly ja je zrobilam i chyba mi nie wyszly bo wydaje mi sie ze w przepisie jest 25 g gorzkiej czekolady czyli to jest 2,5 dkg?czy cos pomieszalam
-
skoro czekolady jest tylko 2,5 dkg to nie jest jej za malo? w opakowaniu jest 10 dkg wiec na 2,5 dkg ile przypada? przepraszam za tak glupie pytanie mam wage kuchenna ale zawsze wpadam w panike czy dobrze wszystko odmierzam a twoje pralinki wygladaja cudnie
-
Hej, mam dwa pytania. Trufelki wyglądają pysznie, ale raz – jeśli użyję mlecznej to będzie za słodko? i dwa – ile trufli wychodzi z podanych składników?