27sty2014

Trufle z mlecznej czekolady

Komentarzy: 5

milkchoctruffles1
 
milkchoctruffles2
 
Właściwie nie ma się co rozpisywać. Klasyczne, aksamitne trufle dla tych, którzy wolą czekoladę w słodszym, mlecznym wydaniu. <3

Na około 16 trufli
 
150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka w proszku
cukier puder do obtaczania
Kremówkę podgrzewamy razem z miodem. Kiedy miód się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca, dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy ogień. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia.
 
Dodajemy wanilię i przesiane mleko w proszku. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy ją do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby formować z niej trufle
 
Po tym czasie obsypujemy dłonie cukrem pudrem i z masy toczymy kuleczki, które na koniec obtaczamy w cukrze pudrze.
Jeśli mamy zamiar przechowywać je dłużej, najlepiej wstawić je do lodówki.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.