Trufle z płatków kukurydzianych
Komentarzy: 3
Ciasteczka wyszły tak dobre, że miałam ochotę na powtórkę z płatków. Tym razem była szybka improwizacja i powstały trufle. Płatki nadały i ten charakterystyczny smak i przyjemną, lekko kruchą konsystencję. Do tego mleko w proszku (żeby było mlecznie, bo to w końcu najlepsze dopełnienie dla płatków :D ) i masło orzechowe dla przełamania słodyczy. Moim subiektywnym zdaniem – wyszły pyszne <3
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/3 szklanki cukru pudru + do obtaczania
3/4 szklanki mleka w proszku
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie za gęsta – dolewamy odrobinę mleka. Jeśli za rzadka – dosypujemy pokruszonych płatków i mleka w proszku.
Wilgotnymi rękami formujemy kuleczki i obtaczamy je w pozostałym cukrze. Można je przechowywać w lodówce, ale w temperaturze pokojowej nic im się nie dzieje.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
U ciebie to zawsze znajdzie się pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych! Właśnie takie u mnie zalegają i już wiem co z nich zrobię…:)
-
świetnie wyglądają:) chętnie bym zjadła jednego trufla:d pycha:)
-
OMG!
Mslo orzechowe i platki kukurydziane <3
Faktycznie smak dziecinstwa :D
Ostatnio robilam domwe maslo orzechowe- pycha!http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/05/domowe-maslo-orzechowe-ja-tez/
Dzisiaj zapraszam jednak na moj nowy wynalazek w postaci serniczka awokado :
http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/15/sernik-awokado-z-namiastka-lata/