15mar2014

Trufle z płatków kukurydzianych

Komentarzy: 3

cornflaketruffles1
 
cornflaketruffles2
 
Ciasteczka wyszły tak dobre, że miałam ochotę na powtórkę z płatków. Tym razem była szybka improwizacja i powstały trufle. Płatki nadały i ten charakterystyczny smak i przyjemną, lekko kruchą konsystencję. Do tego mleko w proszku (żeby było mlecznie, bo to w końcu najlepsze dopełnienie dla płatków :D ) i masło orzechowe dla przełamania słodyczy. Moim subiektywnym zdaniem – wyszły pyszne <3

1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/3 szklanki cukru pudru + do obtaczania
3/4 szklanki mleka w proszku
Masło roztapiamy z mlekiem. Miksujemy z masłem orzechowym i cukrem pudrem. Dodajemy przesiane mleko w proszku i drobno pokruszone płatki.
 
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie za gęsta – dolewamy odrobinę mleka. Jeśli za rzadka – dosypujemy pokruszonych płatków i mleka w proszku.
 
Wilgotnymi rękami formujemy kuleczki i obtaczamy je w pozostałym cukrze. Można je przechowywać w lodówce, ale w temperaturze pokojowej nic im się nie dzieje.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj magma Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.