Urodzinowo: carrot cupcakes with cream cheese – najlepsze muffinki marchewkowe
Komentarzy: 8To będzie Ostatni Rok. Ostatnie Boże Narodzenie jako dziecka, ostatnie wakacje bez dowodu i mnóstwo innych, drobnych ostatnich rzeczy. 3 listopada Wróżka skonczyła 17 lat!
Dostałam piękne ciastkowe prezenty. A zamiast rozdawania cukierków było rozdawania kapkejków z ukochaną Miffy. 50 sztuk upieczonych, a z 40 przemierzałam Gdańsk. I wszystko wynagradzają prośby o jeszcze jednego. :) Były 3 rodzaje, ale najlepsze okazały się marchewkowe – dlatego dziś była powtórka. W sumie to chyba najlepsze muffinki, jakie upiekłam kiedykolwiek. Bardzo miękkie, bardzo wilgotne, wspaniale pachnące cynamonem. Na dodatek przykryte serową kołderką, w której siedzi sobie Miffy.
Na 12 cupcake’ów:
1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok. 3 sztuki)
szklanka mąki
szklanka cukru (dałam mniej)
szklanka oleju
2 jaja
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
szczypta soli
Krem serowy:
300 g twarogu – u mnie półtłusty
2 łyżki miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
Mąkę przesiewamy z sodą, solą i cynamonem. Olej mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy do tego marchewkę, a następnie mieszankę mączną. Mieszamy, aż składniki się połączą. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
Krem:
Twaróg mielimy lub rozcieramy odpowiednią końcówką miksera. Łączymy z masłem, cukrem i wanilią. Szprycą nakładamy na babeczki.
Przepis znaleziony tutaj.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wonderful website. Lots of helpful info here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you for your sweat!
-
tak sie zastanawiam, czy używając do kremu twarogu tłustego uzyskam bardziej zwartą masę? ;)
-
Witam! Super przepis, tylko zastanawiam się, czy zamiast twarogu można użyć mascarpone? :)
-
Kocham je <3 Robię bardzo często :) Idealne w połączeniu z kremem z serka mascarpone albo po prostu z cukrem pudrem. Moja rada: mniej oleju!
-
te muffinki sa idealne, zajda się nimi cała moja rodzina. Piekę je już długo, wczesniejszy przepis był nieco inny bo pamietam ze byl tez proszek do pieczenia i tamte lepiej wyrastały. Ale generalnie uwielbiam je i stale goszczą w moim repertuarze pieczeniowym :)
-
[…] Aha, przepis na muffinki znalazlam tutaj […]