14mar2010

Warkocz drożdżowy z serem (strucla serowa)

Komentarzy: 2

warkocz drożdżowy z serem


warkocz drożdżowy z serem 2


Wielu osobom ciasto drożdżowe kojarzy się z dzieciństwem. Zapach ciepłej drożdżówki, smak kruszonki… A mi nie. Babcia nigdy nie piekła (no, tylko pączki), a mama owszem, ale wtedy, kiedy byłam zbyt mała, żeby i jeść i pamiętać. Dlatego muszę sama sobie wypracować wzorzec idealnego drożdżowego. To jest z pewnościa jemu bardzo bliskie. Miękkie, delikatne, z twarożkowym nadzieniem… Rewelacyjny przepis Bajaderki z cincina. Drobniutkie zmiany. Czaiłam się na te warkocze od dawna. :]


Na dwa spore warkocze:


3 szklanki mąki


1/4 szklanki cukru


1/4 szklanki ciepłej wody


2,5 łyżeczki drożdży suszonych, lub ok. 40 dag świeżych


1/2 szklanki ciepłego mleka


szczypta soli


skórka z cytryny (dałam aromat cytrynowy)


4 łyżki miękkiego masła


1 jajo


łyżeczka ekstraktu waniliowego


Nadzienie:


250 g twarogu


1 jajo


1/2 szklanki cukru


łyżeczka ekstraktu waniliowego


 


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dosypujemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż zacznie bąbelkować. Resztę składników na ciasto wymieszać (można mikserem). Dodać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odstawać od ręki. Musiałam dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut (nie musi podwajać objętości). W międzyczasie zmiksować wszystkie składniki nadzienia.


Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia na prostokąt ok. 20×30 cm. W środkowej części wzdłuż dłuższego boku rozłożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie na paski o szerokości ok. 1,5 cm i przekładać je na przeciwległą stronę, zaplatając je na przemian w warkocz. Instrukcja obrazkowa na cincinie, jeśli ktoś potrzebuje. :] Razem z papierem przenieść na blachę, lub do keksówek (piekłam w keksówkach, ładnie zachowały kształt). Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem (tak jakoś mi umknęło) i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.



Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Fallon pisze:

    I’ll immediately clutch your rss as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me understand so that I may subscribe. Thanks.

  • Iwona pisze:

    Do tego przepisu potrzeba znacznie więcej mąki by w ogóle zacząć wałkować to ciasto.Ja wylałam masę w foremkę, dodałam nadzienie i porzeczki, po czym polałam masą.