09Lis2012

Warkocz francuski z serem i malinami

Komentarzy: 19

O ile do ciast z proszku raczej się nie przekonam, o tyle gotowe ciasto francuskie uważam za naprawdę dobry wynalazek, zwłaszcza, kiedy po raz pierwszy aż tak zaczęłam narzekać na brak czasu. Wprawdzie zazwyczaj kończy u nas w jakiejś wytrawnej tarcie albo owinięte wokół jabłek, kiedy trzeba wymyślić coś naprawdę szybkiego, ale ostatnio dla odmiany zrobiłam nieco inną wersję. Słodkie serowe nadzienie i domowy dżem malinowy, ukryte w całkiem ładnym warkoczu. Da się szybko, prosto, smacznie i ładnie? Da się. :)

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

350 g twarogu, może być sernikowy

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

1/2 słoiczka dżemu malinowego

łyżka mleka

2 łyżki cukru (najlepiej grubej rafinady)

Twaróg rozcieramy z cukrem,jajkiem i wanilią. Możemy go wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam śmietankowego, więc już go nie mieliłam.

Płat ciasta rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Dzielimy sobie wizualnie prostokąt ciasta na 3 części leżące pionowo obok siebie. Ostrym nożem robimy nacięcia w zewnętrznych częściach w odstępie ok 1,5 cm. Na środkowej części rozsmarowujemy masę serową, a na niej dżem.

 

Pamiętajmy, żeby zostawić trochę miejsca na zakończenia warkocza. No i możemy przystąpić do zaplatania. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się w miarę szczelnie zakryć nadzienie.

Gotowy warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w temp. 210 stopni około 25 minut, aż warkocz ładnie się zezłoci.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Pozostaw odpowiedź Ciasto francuskie z cookie dough | Cukrowa Wróżka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.