White chocolate mud cake – wilgotne ciasto z białej czekolady
Komentarzy: 0
Podobno znawcy nie uznają białej czekolady za prawdziwą czekoladę. (Swoją drogą, skoro nie zawiera kakao, to chyba powinna być tańsza! :< ) I o ile z ciemnej czekolady robi się prawie wszystko, o tyle o białej wciąż często się zapomina (czemu w tak niewielu lodziarniach jest smak białej czekolady?! ). A ja zgadzam się z teorią, że ludzie dzielą się na bardziej czekoladowych i bardziej waniliowych. Ci waniliowi czekoladą nie pogardzą, ale najlepiej oczywiście białą. Wiem z doświadczenia. :]
To jeden z tych przepisów, o których, kiedy tylko je zobaczę, myślę sobie: muszę to zrobić. Od czasu, kiedy zobaczyłam go tu, minęło ponad pół roku. Wypadało w końcu się za nie zabrać. Nie żałuję – jest miękkie, wilgotne i mooooocno smakuje białą czekoladą. Chociaż muszę przyznać, że popełniłam karygodny błąd! Zajrzałam do piekarnika, chcąc troskliwie przykryć mocno zarumienione od góry ciasto folią aluminiową. Po 5 minutach z pięknie wyrośniętego ciasta zrobiło się, o zgrozo, klapnięte ciasto. Z tego powodu ominęłam już polewę. No cóż. Na smaku nie straciło, naprawdę, jest cu-dow-ne! :]
300 g białej czekolady
200 g masła
165 g cukru
250 ml mleka
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, lekko ubite
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ew. cukier wanilinowy
Czekoladę, masło, cukier i mleko podgrzewać na małym ogniu, aż będzie miało gładką konsystencję. Odstawić na 15 minut do ostudzenia. Dodać jajka i wanilię. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać część czekoladowej mikstury i wymieszać łyżką do powstania jednolitej masy. Dodać resztę czekolady i ponownie dobrze wymieszać. Przełożyć do blaszki o wymiarach 20×20 cm. U mnie akurat spora keksówka, wyłożona papierem do pieczenia. Wyliczyłam, że wychodzi podobne pole. :] Piec ok. godziny i 10 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika! Po tym czasie można zrobić próbę suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki. Po kilku minutach wyjąć. Studzić w formie.
Polewa:
88 g kwaśnej śmietany
200 g białej czekolady
Rozpuścić czekoladę na małym ogniu (pewnie najlepiej w kąpieli wodnej). Zdjąć z ognia i szybko wymieszać ze śmietaną. Jeśli jest za rzadka, zostawić na chwilę do zgęstnienia. Pokryć ciasto.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)