31sty2010

White chocolate mud cake – wilgotne ciasto z białej czekolady

Komentarzy: 0

white chocolate mud cake


white chocolate mud cake 2


 


Podobno znawcy nie uznają białej czekolady za prawdziwą czekoladę. (Swoją drogą, skoro nie zawiera kakao, to chyba powinna być tańsza! :< ) I o ile z ciemnej czekolady robi się prawie wszystko, o tyle o białej wciąż często się zapomina (czemu w tak niewielu lodziarniach jest smak białej czekolady?! ). A ja zgadzam się z teorią, że ludzie dzielą się na bardziej czekoladowych i bardziej waniliowych. Ci waniliowi czekoladą nie pogardzą, ale najlepiej oczywiście białą. Wiem z doświadczenia. :]


To jeden z tych przepisów, o których, kiedy tylko je zobaczę, myślę sobie: muszę to zrobić. Od czasu, kiedy zobaczyłam go tu, minęło ponad pół roku. Wypadało w końcu się za nie zabrać. Nie żałuję – jest miękkie, wilgotne i mooooocno smakuje białą czekoladą. Chociaż muszę przyznać, że popełniłam karygodny błąd! Zajrzałam do piekarnika, chcąc troskliwie przykryć mocno zarumienione od góry ciasto folią aluminiową. Po 5 minutach z pięknie wyrośniętego ciasta zrobiło się, o zgrozo, klapnięte ciasto. Z tego powodu ominęłam już polewę. No cóż. Na smaku nie straciło, naprawdę, jest cu-dow-ne! :]


300 g białej czekolady


200 g masła


165 g cukru


250 ml mleka


250 g mąki


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


2 jajka, lekko ubite


2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ew. cukier wanilinowy


 


Czekoladę, masło, cukier i mleko podgrzewać na małym ogniu, aż będzie miało gładką konsystencję. Odstawić na 15 minut do ostudzenia. Dodać jajka i wanilię. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać część czekoladowej mikstury i  wymieszać łyżką do powstania jednolitej masy. Dodać resztę czekolady i ponownie dobrze wymieszać. Przełożyć do blaszki o wymiarach 20×20 cm. U mnie akurat spora keksówka, wyłożona papierem do pieczenia. Wyliczyłam, że wychodzi podobne pole. :] Piec ok. godziny i 10 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika! Po tym czasie można zrobić próbę suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki. Po kilku minutach wyjąć. Studzić w formie.


Polewa:


88 g kwaśnej śmietany


200 g białej czekolady


Rozpuścić czekoladę na małym ogniu (pewnie najlepiej w kąpieli wodnej). Zdjąć z ognia i szybko wymieszać ze śmietaną. Jeśli jest za rzadka, zostawić na chwilę do zgęstnienia. Pokryć ciasto.

Kategorie: Ciasta / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.