19Paź2014

White chocolate Peanut Butter Cups

Komentarzy: 2

whitechocpbcups
 
whitechocpbcups2
 
whitechocpbcups3
 
Zdecydowanie jedne ze słodyczy, których zazdroszczę Amerykanom – Reese’s Peanut Butter Cups. Produkowane tam od 1928 roku, doczekały się wielu wariacji smakowych – z dodatkowym karmelem, warstwą ciasteczek, piankami, orzechami…no i oczywiście wersji białoczekoladowej. Pozazdrościłam, zrobiłam swoje. Nie będę mówić, jakie były pyszne, bo kto kocha i białą czekoladę, i masło orzechowe, pewnie i tak sam się przekona. Teraz czekam na okazję, żeby porównać z wersją sklepową. :)

Na 8 czekoladek:
150 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru
75 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką kremówki.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ją na dnie i bokach foremek o wielkości mini muffinek lub papilotek do trufli (użyłam zarówno silikonowych foremek, jak i papierowych papilotek – wyszło w obydwu :) )
Odstawiamy foremki do lodówki i trzymamy, dopóki czekolada nie zastygnie.
 
Resztę czekolady roztapiamy z łyżką kremówki, jak poprzednią porcję.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nakładamy po małej porcji masła orzechowego do foremek (zostawiamy mały odstęp od boków). Ciepłą, ale nie gorącą czekoladą wlewamy ma masło. Czekolada powinna całkowicie je przykryć.
 
Czekolady odtawiamy do lodówki do zastygnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je z foremek lub obdzieramy z nich papier.

 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.