23wrz2011

White chocolate vanilla fudge cake – mini muffinki z białą czekoladą

Komentarzy: 2

white chocolate vanilla fudge cake mini muffins

Jakoś dawno nie robiłam nic z białą czekoladą. Aż poczułam wyrzuty sumienia, jak o tym pomyślałam po zobaczeniu przepisu. W końcu moja ulubiona. Przypomniałam sobie o nim, kiedy dostałam od pewnej Kochanej Osoby silikonowe foremki na mini muffinki. Trzeba było je w końcu wypróbować. Najlepiej pierwszego dnia.

Jak nam słówko fudge wskazuje, ciasto jest raczej ciężkie i mokre. Czyi idealne.

Można je upiec w większej formie (ok. 20 x 20 cm), w formie muffinków, lub właśnie mini muffinków.

150 g białej czekolady

100 g masła

1 jajo

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

200 g białej czekolady do polania

 

Czekoladę topimy na małym ogniu z masłem, mlekiem, cukrem i ekstraktem. Po zdjęciu z gazu sudzimy kilkanaście minut i mieszamy z jajkiem, a następnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciastem wypełniamy foremki. Pieczemy ok. 15 minut (w przypadku mniejszych foremek – dla jednej większej można czas troszeczkę wydłużyć) w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladzie.

 


Kategorie: Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • kimchi pisze:

    Świetny pomysł na wykorzystanie białej czekolady, zwłaszcza że uwielbiam wszystko co zawiera w nazwie fudge :D z pewnością wypróbuje przepis, możesz mi tylko powiedzieć w jakiej temperaturze piekłaś te muffinki?