24sie2016

Wielkie Ciacha

Komentarzy: 12

giantcookies2
Podobno małe jest piękne, ale nie wiem, czy te ciastka nie są wyjątkiem od reguły. Mocno czekoladowe, z wnętrzem przypominającym nieco brownie, pełne M&M’sów i innych smakołyków – zmieniając dodatki, za każdym razem wyjdą inne. Samo wykonananie jest na tyle bezproblemowe, że w ciągu 30 minut możecie mieć dwa ciepłe, wielkie ciastka (w tym czasie zdążycie nawet pozmywać i zjeść resztki słodyczy!).

Przepis na 2 ciastka
1 jajo
1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru (ew. pominąć i użyć po prostu 1/2 szklanki zwykłego cukru)
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
1/2 szklanki M&M’s
 
Dodatki (przykładowe):
1/2 szklanki Milky Way Magic Stars
2 batoniki, u mnie Mars i Kit Kat White, pokrojone
1/4 szklanki M&M’s
 
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
 
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy z masą maślaną, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypujemy M&M’s i mieszamy.
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki dwa ciastka. Musi być mięzy nimi parę cm odstępu. Układamy na nich nasze dodatki.
 
Pieczemy ok. 12 minut. Ciastka w dotyku wciąż będą miękkie, ale wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na 10-15 minut – po tym czasie możemy bezpieczenie zdjąć je z blachy. Ewentualnie zjadamy gorące prosto z niej. :)

Kategorie: Ciasteczka / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Lukier Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.