16sty2012

Wieniec śmietankowy z cynamonem i kruszonką

Komentarzy: 0

wieniec z kruszonką i cynamonem sour cream coffe cake


Jak kruszonka, to musi być dobre. I to jeszcze z podwójnej porcji.


Czyli podsumowując: miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi śmietany ciasto, cukrowo – cynamonowe nadzienie, kruszonka i jeszcze dla uwieńczenia: lukier z syropu klonowego.

Ciasto:
150 g miękkiego masła lub margaryny
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
3 jaja (najlepiej w w temp. pokojowej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli
Kruszonka:
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki cynamonu
60 g zimnego masła
szczypta soli
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki syropu klonowego

 Rorgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od ciasta: masło ucieramy z cukrem ok 4 minut, aż zacznie się robić puszyste. Wtedy dodajemy po jednym jajku, a następnie wanilię i śmietanę. Suche składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, lub jedynie mieszamy porządnie łyżką.


Składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż będzie przypominać hm.. kruszonkę oczywiście? :)


Formę do ciasta, najlepiej taką jak do babki, z kominkiem, natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Nakładamy do niej połowę ciasta. Posypujemy 1/2 kruszonki. Przykrywamy resztą ciasta i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka.


Po ostudzeniu polewamy lukrem z syropu klonowego. Proporcje cukru i syropu najlepiej dopasować na oko do własnych preferencji.

Kategorie: Ciasta
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.