Wieniec śmietankowy z cynamonem i kruszonką
Komentarzy: 0Jak kruszonka, to musi być dobre. I to jeszcze z podwójnej porcji.
Czyli podsumowując: miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi śmietany ciasto, cukrowo – cynamonowe nadzienie, kruszonka i jeszcze dla uwieńczenia: lukier z syropu klonowego.
Ciasto:
150 g miękkiego masła lub margaryny
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
3 jaja (najlepiej w w temp. pokojowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki cynamonu
60 g zimnego masła
szczypta soli
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki syropu klonowego
Rorgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od ciasta: masło ucieramy z cukrem ok 4 minut, aż zacznie się robić puszyste. Wtedy dodajemy po jednym jajku, a następnie wanilię i śmietanę. Suche składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, lub jedynie mieszamy porządnie łyżką.
Składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż będzie przypominać hm.. kruszonkę oczywiście? :)
Formę do ciasta, najlepiej taką jak do babki, z kominkiem, natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Nakładamy do niej połowę ciasta. Posypujemy 1/2 kruszonki. Przykrywamy resztą ciasta i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu polewamy lukrem z syropu klonowego. Proporcje cukru i syropu najlepiej dopasować na oko do własnych preferencji.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)