07sie2010

Wróżkowe trufelki kokosowo-mleczne, czyli Rafaello ma konkurencję

Komentarzy: 0

trufle kokosowo-mleczne


Turl, turl. A no pewna Pani zażyczyła sobie trufelków. A że tak jak ja lubi smaki w klimatach mleczno-kokosowych, takie właśnie dostanie. :)


Pełna improwizacja. To znaczy, nie taka pełna, bo w końcu trufelki to tylko kilka składników. Ale myślę, że to mogą być trufelki Wróżkowe?


W sumie nie ma co zachęcać i chwalić, bo jak dobre są własne turlane cudeńka,prawie każdy wie. Albo najwyższy czas, żeby się dowiedział. ;)


wiórki kokosowe


Na około 20 trufelków:


125 ml śmietanki 30%


łyżka masła


2 łyżeczki cukru wanilinowego


3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania


szklanka mleka w proszku


2/3 szklanki cukru pudru


ew. aromat migdałowy, waniliowy, śmietankowy – do wyboru do koloru


 


Śmietankę podgrzewamy razem z masłem. Do gorącej dodajemy wiórki i resztę składników.


trufle kokosowo-mleczne przepis Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na godzinę wstawiamy do lodówki. W razie potrzeby zagęścić masę mlekiem w proszku, lub dosłodzić.


Kiedy masa nie będzie już bardzo lepić się do łapek, turlamy! Najlepiej jest jeszcze nieuformowaną kulkę wrzucić do miseczki z wiórkami i obtaczać, nadając ładny kształt.


Odstawiamy do lodówki.

Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.