Wróżkowe trufelki kokosowo-mleczne, czyli Rafaello ma konkurencję
Komentarzy: 0Turl, turl. A no pewna Pani zażyczyła sobie trufelków. A że tak jak ja lubi smaki w klimatach mleczno-kokosowych, takie właśnie dostanie. :)
Pełna improwizacja. To znaczy, nie taka pełna, bo w końcu trufelki to tylko kilka składników. Ale myślę, że to mogą być trufelki Wróżkowe?
W sumie nie ma co zachęcać i chwalić, bo jak dobre są własne turlane cudeńka,prawie każdy wie. Albo najwyższy czas, żeby się dowiedział. ;)
Na około 20 trufelków:
125 ml śmietanki 30%
łyżka masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania
szklanka mleka w proszku
2/3 szklanki cukru pudru
ew. aromat migdałowy, waniliowy, śmietankowy – do wyboru do koloru
Śmietankę podgrzewamy razem z masłem. Do gorącej dodajemy wiórki i resztę składników.
Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na godzinę wstawiamy do lodówki. W razie potrzeby zagęścić masę mlekiem w proszku, lub dosłodzić.
Kiedy masa nie będzie już bardzo lepić się do łapek, turlamy! Najlepiej jest jeszcze nieuformowaną kulkę wrzucić do miseczki z wiórkami i obtaczać, nadając ładny kształt.
Odstawiamy do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)