14Wrz2013

Wzorzysta rolada waniliowo-truskawkowa

Komentarzy: 14

heartroll2
 
page
 
Byłam pewna, że nadszedł czas na jakąś roladę. Wiedziałam, jakie ma być nadzienie – delikatna, serowa masa waniliowa i warstwa domowego dżemu truskawkowego. I planowałam serca w środku, w przekroju (to już będzie inna historia), a nie na zewnątrz, ale tak się złożyło, że wybrałam utartą ścieżkę i zrobiłam sprawdzony biszkopt w serduszka. U mnie są serduszka, ale u Was mogą to być kropki, gwiazdki, kwiatki lub cokolwiek innego, do czego wyciskania starczy Wam cierpliwości, bo właściwie tylko ona jest tu ograniczeniem. Sam biszkopt jest na pewno prostszy, niż mogłoby się wydawać. :)

Masa dekoracyjna do wzoru:
1 białko
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
20 g miękkiego masła
barwnik spożywczny – odrobinka. ja użyłam czerwieni w proszku
 
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
60 g stopionego masła
 
Nadzienie:
350 g twarożku śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Przygotowujemy pastę: białko miksujemy z przesianym cukrem pudrem i mąką, dodajemy miękkie masło i barwnik. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy nią rękaw dekoracyjny lub zwykły rożek z papieru do pieczenia.
 
Na dużej, płaskiej blaszce układamy papier do pieczenia. Pod niego możemy podłożyć wydruk wzoru, który chcemy wykonać (wielkość ok. A4, poziomo). Na papierze wyciskamy wzór. Mi zajął prawie całą blaszkę – nie musi zająć całej, część bez wzoru po zawinięciu znajdzie się w środku. :) Blachę odstawiamy do lodówki na min. 15 minut. W tym czasie zabieramy się za biszkopt.
 
heartrollprog1
 
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka, miksując po dodaniu każdego. Wlewamy ostudzone masło, dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułką na jednolitą masę. Wylewamy ją ostrożnie na blachę z wzorem, tak, aby go pokryła. Najlepiej masę lać cienką strugą prosto z miseczki – powinna sama się lekko rozpływać, żebyśmy nie musieli już nic rozsmarowywać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut. Z wierzchu biszkopt powinien być złotawy i sprężysty w dotyku. W międzyczasie przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym ułożymy upieczone ciasto i posypujemy go lekko cukrem pudrem.
 
heartprog22'
 
Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Potem szybkim, pewnym ruchem przewracamy biszkopt razem z papierem do pieczenia w ten sposób, aby wzorek znalazł się na wierzchu, a druga strona leżała na przygotowanym wcześniej arkuszu posypanym cukrem. Delikatnie odrywamy papier, na którym piekł się biszkopt. Teraz widzimy nasz wzorek. :D Ponownie odwracamy biszkopt i razem z papierem rolujemy go delikatnie, zaczynając od strony bez wzoru.
 
heartinprog32
 
Twarożek ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, delikatnego kremu.
 
Rozwijamy roladę i smarujemy ją dżemem. Na dżem wykładamy kupki kremu serowego i rozsmarowujemy je nożem. Zwijamy roladę i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

 
Przepis na biszkopt z drobnymi zmianami stąd. Nadzienie moje. :)
 

Kategorie: Rolady i strucle
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.