25sie2010

Zawijańce / ślimaczki z serem lub cynamonem

Komentarzy: 0

zawijańce z serem twarogiem i cynamonem przepis


Dzisiaj razem z pieskiem czekamy na jego przesyłkę. Znając moje szczęście do kurierów (jeśli cały dzień jestem w domu, przyjadą akurat wtedy, kiedy wyjdę na krótki spacer. Albo pomylą adres.) wolę czatować w pieleszach. I zrobić coś pożytecznego. Na przykład uratować twarożek i drożdże przez przekroczeniem magicznej daty z opakowania. Przyjemne z pożytecznym.


Padło na zawijańce Bajaderki. Miękkie i delikatne. A poza tym wiadomo, jaki zapach roztacza się przy wypiekach z cynamonem. :] Cytuję za autorką i dodaję moje nadzienie.


1 szklanka mleka


2 duze jajka


1/2 szklanki cukru


5-6 lyzek masła


1/4 lyzeczki soli


4 szklanki mąki


2 1/4 lyzeczki suchych drożdży (dałam 50 g świeżych)

Nadzienie cynamonowe:

2 lyzki roztopionego masła


1/2 szklanki cukru (moze byc brązowy)


1-2 lyzki cynamonu


Nadzienie serowe:


300 g serka śmietankowego


5 łyżek cukru


łyżeczka cukru wanilinowego


kilka kropel soku z cytryny


Mleko lekko podgrzac, masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawic na 5-10 minut.


Ze wszystkich skladników i rozczynu wyrobic miękkie, elastyczne ciasto, zostawić do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Tak zrobiłam z połową prostokąta. Na drugą nałożyłam nadzienie serowe (wszystko zmieszać i voila!).


zawijańce z serem twarogiem i cynamonem


Zwinąć jak rolade, pokroić delkatnie, aby nasze ślimaczki się nie spłaszczyły i ukladać w wysmarowanej maslem formie.


zawijańce z serem twarogiem


Jeśli ułożymy je blisko, brzegi będą miękkie, jeśli w większych odstępach, bardziej chrupkie.


Przykryć blache wysmarowana maslem folią. I teraz dwie opcje:


I Blachę wkładamy do lodówki na noc, rano wyciągamy i zostawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.


II Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


Pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach.

Kategorie: Drożdżowe
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.