27cze2011

Torcik z truskawkami i kaszą manną

Komentarzy: 2

torcik z kaszą i truskawkami


To miała być właściwie tarta. Taka z karbowanym brzegiem, pieczona w nowej formie. Problem był z zagnieceniem kruchego ciasta mając niezdatny do pracy palec.


Ale truskawki były (a trzeba korzystać, póki w ogóle są!), cała reszta była, więc nie można się było poddać. I powstał torcik na chrupiącym spodzie, takim jak sernik jagodowy. W środku delikatna, lekka masa. A wszystko domknięte truskawkami w galaretce, żeby się błyszczało ładnie, a co.


Spód:
15 dag herbatników
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru (może być i biały)
5 łyżek stopionego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
Masa:
500 ml mleka
60 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli
100 g kaszy manny (ok. 8 łyżek)
50 g cukru (4 łyżki)
łyżeczka soku z cytryny
2 jaja
Wierzch:
truskawki
2 opakowania galaretki truskawkowej

 


Ciastka na spód kruszymy i łączymy z resztą składników. Wciskami w dno i brzegi tortownicy 24 cm. Pieczemy 10 minut w 180 stpniach.


W międzyczasie rozpuszczamy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Być może zostanie wam jej trochę do zjedzenia, ale po co się bawić w jakieś 1,5 paczki..: ) Mleko zagotowujemy z kremówką. Dodajemy sól, kaszę i cukier. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy. Żółtka i sokz cytryny dodajemy do lekko przestudzonej kaszy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy na ostudzony spód.


Na masie układamy przekrojone na połówki truskawki. Zalewamy wszystko tężejącą galaretką i czekamy, aż wszystko ładnie zastygnie i będzie można jeść. : )


 



Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.