29sty2013

Babeczki z dwukolorowym kremem

Komentarzy: 8
Cupcakes z dwukolorowym kremem i drażetkami

Cupcakes z dwukolorowym kremem i drażetkami
 
Jeśli nie zaliczę egzaminu, to przynajmniej powód nie jest taki zły: robiłam babeczki, zamiast się uczyć. :C
Babeczki były urodzinowe, a że szczerze mówiąc, nie wiedziałam, jakie jubilatce odpowiadałyby najbardziej, więc zrobiłam takie, jakich trudno nie lubić – miękkie, waniliowe, z kolorowymi drażetkami (co prawda, te w cieście w większości opadły na dno babeczek, tworząc chrupiącą, czekoladową skorupkę <3 )i kremem z twarożku. No i się udało, bo sprawiły trochę uśmiechu. :) Dość często dostawałam pytania, jak uzyskać efekt dwukolorowego kremu - będzie kilka słów wyjaśnienia, to nic trudnego. :D   Chciałabym też podziękować za Wszystkie oddawane głosy w konkursie na Bloga Roku. <3 Tych, którzy też czasem tu zaglądają i chociaż trochę doceniają to, co robię, zachęcam do wysłania smsa - kosztuje złotówkę, a może bardzo, bardzo uszczęśliwić - wystarczy wklepać D00136 i wysłać na 7122. :)

Na 12 babeczek:
2 szklanki mąki
2 jaja
65 g masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki kolorowych drażetek czekoladowych
Na krem:
600 g twarożku śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
drażetki do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Najlepiej jest, jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Na koniec możemy wmieszać drażetki. Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
 
Twarożek ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując krem do uzyskania jednolitej, lekkiej konsystencji. Jeśli chcemy mieć krem dwukolorowy: dzielimy go na połowę i jedną zabarwiamy. Rękaw cukierniczy trzymamy poziomo i na jedną stronę (jakby na spód) nakładamy pierwszą jeden z kolorów. Następnie na tą pierwszą warstwę ostrożnie nakładamy kolejną – w drugim kolorze. Mam nadzieję, że widać to na zdjęciu. Rękaw odwracamy do pionu i mamy w nim teraz dwa kolory: jeden po lewej stronie, drugi po prawej. Ostrożnie, żeby warstwy się nie pomieszały, możemy dekorować nasze ostudzone babeczki. Na koniec ozdabiamy je drażetkami i voila.
Kategorie: Cupcakes / Dekoracje
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.