Babeczki z karmelizowanym popcornem
Komentarzy: 16Popcorn do babeczek? Albo i nawet babeczki imitujące kartoniki pełne popcornu? Nie pamiętam już, gdzie zobaczyłam taki pomysł, ale wiedziałam, że są na tyle nietypowe, że prędzej czy później zrobię je zrobię.
Ja sama nie jestem wielkim miłośnikiem prażonej kukurydzy, ale znam osoby, które najbardziej lubią właśnie tę wersję słodko-słoną, czyli popcorn karmelowy. I właśnie taki postanowiłam wykorzystać do babeczek. A pod złotymi ziarenkami krem kajmakowo-serowy i wilgotne, czekoladowe ciasto.
Jeśli chcecie, żeby babeczki błyskawicznie wywoływały skojarzenie z cieplutkim kinowym popcornem, możecie owinąć je własnoręcznie wydrukowanymi i nalepionymi na tekturkę owijkami, które można pobrać tu.
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/6 szklanki oleju
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/6 szklanki kakao
Krem:
150 g twarożku śmietankowego/twarogu sernikowego
150 g masy kajmakowej
1/2 szklanki śmietanki kremówki
Popcorn:
3 szklanki gotowego popcornu
60 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego
1/8 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli, jeśli popcorn jest niesolony
W międzyczasie popcorn: masło roztapiamy i mieszamy z cukrem i miodem. Podgrzewamy około 5 minut nie mieszając, aż mieszanina zacznie przybierać złoty kolor. Wtedy mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3 minuty, dość często ją mieszając. Uważamy, żeby jej nie przypalić! Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sodą, wanilią i ew. solą. Dorzucamy do niej popcorn i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie pokryć ziarna. Obtoczony w karmelu popcorn rozkładamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie i zostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie rozłamujemy go na drobne kawałki.
Twarożek ucieramy z kajmakiem. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do powstania puszystego kremu. Rozsmarowujemy go szpatułką na ostudzonych babeczkach i pokrywamy je popcornem.
Przepis na babeczki z książki “Big Book of Cupcakes”, przepis na krem własny, przepis na popcorn stąd.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
pomysł pewnie z DDtvn
-
Mogę się poczęstować? Wyglądają bardzo kusząco…
-
czadowe!
-
Ty chyba nigdy nie przestaniesz mnie zadziwiać :)
-
Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam
-
Kocham Cie! Mistrzostwo
-
Cała pieśń chwalebna na cześć Twej twórczości mi się tu nie zmieści :) Podziwiam Cię ogromnie! Dawno nie było żadnych ciasteczek… ;>
-
I babeczki i popcorn wspaniale i mocno kuszace, czy to razem, czy osobno :)
-
Porwałabym takie cudo! :)
-
Ciekawa jestem jak smakują te babeczki.
-
Gdzie mozna kupić takie slodkie foremki?:)