05cze2013

Babeczki z karmelizowanym popcornem

Komentarzy: 16

caramelcorn1
 
caramelcorn2
 

Popcorn do babeczek? Albo i nawet babeczki imitujące kartoniki pełne popcornu? Nie pamiętam już, gdzie zobaczyłam taki pomysł, ale wiedziałam, że są na tyle nietypowe, że prędzej czy później zrobię je zrobię.
Ja sama nie jestem wielkim miłośnikiem prażonej kukurydzy, ale znam osoby, które najbardziej lubią właśnie tę wersję słodko-słoną, czyli popcorn karmelowy. I właśnie taki postanowiłam wykorzystać do babeczek. A pod złotymi ziarenkami krem kajmakowo-serowy i wilgotne, czekoladowe ciasto.
Jeśli chcecie, żeby babeczki błyskawicznie wywoływały skojarzenie z cieplutkim kinowym popcornem, możecie owinąć je własnoręcznie wydrukowanymi i nalepionymi na tekturkę owijkami, które można pobrać tu.

Na 8 babeczek:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/6 szklanki oleju
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/6 szklanki kakao
 
Krem:
150 g twarożku śmietankowego/twarogu sernikowego
150 g masy kajmakowej
1/2 szklanki śmietanki kremówki
 
Popcorn:
3 szklanki gotowego popcornu
60 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego
1/8 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli, jeśli popcorn jest niesolony
Zaczynamy od babeczek – suche składniki mieszamy. Dodajemy olej i maślankę, po czym miksujemy około 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
 
W międzyczasie popcorn: masło roztapiamy i mieszamy z cukrem i miodem. Podgrzewamy około 5 minut nie mieszając, aż mieszanina zacznie przybierać złoty kolor. Wtedy mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3 minuty, dość często ją mieszając. Uważamy, żeby jej nie przypalić! Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sodą, wanilią i ew. solą. Dorzucamy do niej popcorn i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie pokryć ziarna. Obtoczony w karmelu popcorn rozkładamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie i zostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie rozłamujemy go na drobne kawałki.
 
Twarożek ucieramy z kajmakiem. Stopniowo dodajemy śmietankę, miksując do powstania puszystego kremu. Rozsmarowujemy go szpatułką na ostudzonych babeczkach i pokrywamy je popcornem.

Przepis na babeczki z książki “Big Book of Cupcakes”, przepis na krem własny, przepis na popcorn stąd.
 
caramelcorn3
 

Kategorie: Babeczki / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.