Babka budyniowa waniliowa
Komentarzy: 1Inauguracja wielkanocnego eksperymentowania.
Jeśli chodzi o rodzinne przepisy, to niestety niewiele jest spisanych. Za to mama wielokrotnie wspominała o jakiejś babcinej babce z budyniem. I proszę – znalazłam takie cudeńko u Alivei. Mięciutka, otulona waniliowym aromatem, prosta i szybka w wykonaniu. Nie potrzebująca żadnego lukru, czy polewy. Pyszna sama w sobie. Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie w małej babkowej foremce – z początku sporo urosła, potem trochę opadła, ale i tak wyszło na to, że kilka cm jej w piekarniku przybyło. :]
1,5 szklanki mąki
6 jaj
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki śmietany 12%
3 opakowania budyniu waniliowego (dodałam od siebie trochę esencji z nasion wanilii)
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem, śmietanę i budynie. Przestać ucierać i dodać sztywną pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu lepiej nie wyjmować odrazu z piekarnika.
Babkę z przyjemnością dodaję do akcji Wielkanocne gotowanie, Kuchnia Wielkanocna 2010 i Waniliowy Weekend.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
A person essentially help to make critically posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this particular submit amazing. Magnificent job!