27mar2010

Babka budyniowa waniliowa

Komentarzy: 1

babka waniliowa budyniowa


babka budyniowa waniliowa


Inauguracja wielkanocnego eksperymentowania.


Jeśli chodzi o rodzinne przepisy, to niestety niewiele jest spisanych. Za to mama wielokrotnie wspominała o jakiejś babcinej babce z budyniem. I proszę – znalazłam takie cudeńko u Alivei. Mięciutka, otulona waniliowym aromatem, prosta i szybka w wykonaniu. Nie potrzebująca żadnego lukru, czy polewy. Pyszna sama w sobie. Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie w małej babkowej foremce – z początku sporo urosła, potem trochę opadła, ale i tak wyszło na to, że kilka cm jej w piekarniku przybyło. :]


1,5 szklanki mąki


6 jaj


szklanka cukru


2 łyżeczki proszku do pieczenia


1,5 szklanki śmietany 12%


3 opakowania budyniu waniliowego (dodałam od siebie trochę esencji z nasion wanilii)


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem, śmietanę i budynie. Przestać ucierać i dodać sztywną pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu lepiej nie wyjmować odrazu z piekarnika.


Babkę z przyjemnością dodaję do akcji Wielkanocne gotowanie, Kuchnia Wielkanocna 2010 i Waniliowy Weekend.

Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Connie pisze:

    A person essentially help to make critically posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this particular submit amazing. Magnificent job!