Babka kokosowa
Komentarzy: 5
Malibu cały czas przypominało o sobie stojąc grzecznie na półce, więc nie musiałam długo zastanawiać się nad tym, jaką babę upiec na święta. Ulubiony przepis na bazie maślanki tym razem został przerobiony na wersję kokosową.
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki Malibu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Lukier:
ok. 1 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka Malibu
Jajka roztrzepujemy z cukrem, maślanką, likierem i olejem. Dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej).
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składniki lukru oczywiście ucieramy. W razie potrzeby regulujemy konsystencję mlekiem i cukrem pudrem. Polewamy babkę.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
po co mi taki przepis po świętach, takie rzeczy publikuje sie przed żebym jako czytelnik mogł przed świętami skorzystać z przepisu.
-
Już od jakiegoś czasu tak się jej przyglądam i nie mogę oczu oderwać. Nie mam niestety(a może na szczęście?) Malibu.
-
Dzien dobry!
W opisie wyokonania jest napisane:
“Dosypujemy pokruszone płatki i mieszamy”
O jakie platki chodzi?
Pozdrawiam serdecznie :)