Batoniki karmelowe z kruszonką (Caramel crumb bars)
Komentarzy: 0Chciałam wstawić coś innego, ale oszczędzę Wam póki co Oreo. :)
Zamiast tego kilka pysznych rzeczy. Nie, nie karmel-ciastko-czekolada, ale karmel-ciastko-kruszonka. Może nawet smaczniej? W każdym razie szybko, prosto i naprawdę pysznie!
2 1/2 szklanki mąki + 1/4 szklanki
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru wanilinowego
250 g masła /margaryny
1/2 szklanki cukru
Masa karmelowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki masła
Masło ucieramy z cukrem i solą ok. 3 minuty. Dodajemy wanilię i 2 1/2 szklanki mąki. Miksujemy do uzyskania miękkiego ciasta. 3/4 tego ciasta przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 25×25 cm – z połowy porcji zrobiłam w keksówce). Wklepujemy je po prostu w dno. Do pozostałej 1/4 dodajemy resztę mąki i palcami wcieramy w ciasto do powstania bardziej sypkiej kruszonki. Odstawiamy.
Mleko przelewamy do garnuszka z resztą składników na masę. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając – ważne! – aż zbrązowieje i zgęstniej. Trwa to ok. 10 minut od zagotowania. Gotową masę studzimy kilkanaście minut. Następnie wylewamy na gotowy spód i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut, aż nadzienie zrobi się ciemno-brązowe. Studzimy i kroimy na porcje.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)