16mar2011

Batoniki karmelowe z kruszonką (Caramel crumb bars)

Komentarzy: 0

batoniki karmelowe z kruszonką caramel crumb bars


batoniki karmelowe z kruszonką caramel crumb bars 2


Chciałam wstawić coś innego, ale oszczędzę Wam póki co Oreo. :)


Zamiast tego kilka pysznych rzeczy. Nie, nie karmel-ciastko-czekolada, ale karmel-ciastko-kruszonka. Może nawet smaczniej? W każdym razie szybko, prosto i naprawdę pysznie!


2 1/2 szklanki mąki + 1/4 szklanki


szczypta soli


łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru wanilinowego


250 g masła /margaryny


1/2 szklanki cukru


Masa karmelowa:


puszka mleka skondensowanego słodzonego


1/4 szklanki brązowego cukru


4 łyżki masła


 


Masło ucieramy z cukrem i solą ok. 3 minuty. Dodajemy wanilię i 2 1/2 szklanki mąki. Miksujemy do uzyskania miękkiego ciasta. 3/4 tego ciasta przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 25×25 cm – z połowy porcji zrobiłam w keksówce). Wklepujemy je po prostu w dno. Do pozostałej 1/4 dodajemy resztę mąki i palcami wcieramy w ciasto do powstania bardziej sypkiej kruszonki. Odstawiamy.


Mleko przelewamy do garnuszka z resztą składników na masę. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając – ważne! – aż zbrązowieje i zgęstniej. Trwa to ok. 10 minut od zagotowania. Gotową masę studzimy kilkanaście minut. Następnie wylewamy na gotowy spód i posypujemy przygotowaną kruszonką.


Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut, aż nadzienie zrobi się ciemno-brązowe. Studzimy i kroimy na porcje.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.