22Kwi2012

Brownies z kremem kokosowym

Komentarzy: 7

brownies kokosowe coconut brownies


Nie wiem, która to już wariacja z użyciem tego przepisu, ale w każdym razie kolejna udana. Intensywne w smaku, wilgotne ciasto na spodzie i gęsty, kokosowy krem na wierzchu, który równie dobry był wyjadany sam, z garnuszka.

Ciasto:


8 łyżek masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki

1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1 torebka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25 dag wiórków kokosowych

+ ew. polewa czekoladowa

Ciasto:


Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.


I krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy wiórki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż wiórki zmiękną. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.


Budyń roztrzepujemy z pozostałą połową szklanki mleka. Powoli wlewamy do masy kokosowej, ciągle ją mieszając. Gotujemy całość jeszcze kilka minut – ok. 3-4. Odstawiamy na 15 minut do ostudzenia, a następnie wykładamy na ciasto. Całość musi sobie zastygnąć w chłodnym miejscu.


Chciałam zrobić krateczkę z roztopionej czekolady, ale coś za szybko zastygała i ogółem dziwnie się zachowywała (lewa jakaś!)  i wyszły bardzo szykowne krowie plamki. Co poradzić, smaku nie zmieniło. :)

 

brownies kokosowe coconut brownies 2




Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.