Ciasteczka karmelowe z bananami i czekoladą
Komentarzy: 0
To jeden z tych przepisów, który ciekawi już samymi składnikami. Czekolada z nadzieniem karmelowym, ciemny cukier, chipsy bananowe… Trudno nie rozmyślać, co z tego może wyjść. A połączenie okazało się idealne. Chrupiące kawałki banana i stopiona czekolada dopełniają się nawzajem w kruchym ciasteczku.
Robiłam je już dawno, kiedy jeszcze po południu trzeba było szybko zasuwać, żeby złapać dobre światło i uwiecznić swoje dzieło. A dzisiaj, póki sernik siedzi w lodówce – pokażę Wam te właśnie ciasteczka.
400 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
180 g miękkiego masła
150 g jasnego brązowego cukru
2 łyżki ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)
2 duże jaja
250 g pokrojonej czekolady z nadzieniem karmelowym
90 g pokrojonych chipsów bananowych (najlepiej potłuc je tłuczkiem)
2 łyżki mleka
Mieszamy mąkę, sodę proszek i sól. W drugiej misce ucieramy masło i cukier na gładką masę. Dodajemy najpierw jajka i mleko, a potem stopniowo mieszankę mączną. Na koniec wystarczy ręcznie wmieszać czekoladę i chipsy. Ciasto wyrabiamy krótko ręką i formujemy z niego dwa wałki o średnicy kilku cm. Moje nie były zbyt równe, bo za grubo pokrojone chipsy skutecznie uniemożliwiały ich ładne wyrolowanie. :) Wałki owijamy folią spożywczą lub aluminiową i chowamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Kiedy stwardnieją, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wałko kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż brzegi stwardnieją, a środki ciasteczek pozostaną miękkie. Zostawiamy je na 5 minut na blaszce, a potem studzimy na kratce.
Przepis ze “Złotej Księgi Czekolady”.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)