03kw.2011

Ciasteczka karmelowe z bananami i czekoladą

Komentarzy: 0

ciasteczka karmelowe


ciasteczka karmelowe 2


To jeden z tych przepisów, który ciekawi już samymi składnikami. Czekolada z nadzieniem karmelowym, ciemny cukier, chipsy bananowe… Trudno nie rozmyślać, co z tego może wyjść. A połączenie okazało się idealne. Chrupiące kawałki banana i stopiona czekolada dopełniają się nawzajem w kruchym ciasteczku.


Robiłam je już dawno, kiedy jeszcze po południu trzeba było szybko zasuwać, żeby złapać dobre światło i uwiecznić swoje dzieło. A dzisiaj, póki sernik siedzi w lodówce – pokażę Wam te właśnie ciasteczka.


400 g mąki


szczypta soli


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


180 g miękkiego masła


150 g jasnego brązowego cukru


2 łyżki ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)


2 duże jaja


250 g pokrojonej czekolady z nadzieniem karmelowym


90 g pokrojonych chipsów bananowych (najlepiej potłuc je tłuczkiem)


2 łyżki mleka


 


Mieszamy mąkę, sodę proszek i sól. W drugiej misce ucieramy masło i cukier na gładką masę. Dodajemy najpierw jajka i mleko, a potem stopniowo mieszankę mączną. Na koniec wystarczy ręcznie wmieszać czekoladę i chipsy. Ciasto wyrabiamy krótko ręką i formujemy z niego dwa wałki o średnicy kilku cm. Moje nie były zbyt równe, bo za grubo pokrojone chipsy skutecznie uniemożliwiały ich ładne wyrolowanie. :) Wałki owijamy folią spożywczą lub aluminiową i chowamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.


Kiedy stwardnieją, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wałko kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż  brzegi stwardnieją, a środki ciasteczek pozostaną miękkie. Zostawiamy je na 5 minut na blaszce, a potem studzimy na kratce.


 


Przepis ze “Złotej Księgi Czekolady”.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.