Ciasteczka sezamowe
Komentarzy: 0Nigdy nie przepadałam za sezamkami. Ani za sezamem w ogóle. Kiedyś zdrapywany z każdej bułki, teraz doczekał się udziału w ciasteczkach. Bardzo prostych, bardzo smacznych. Wdg mamy dobrych do piwa. :]
Do piątku przerwa, więc blogowe zaległości nadrobię po 19.06. Jedziemy uczyć się ekologii i brodzić po rzekach. : ] Więc ciasto truskawkowe musi zaczekać z publikacją. Tymczasem sezamki:
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego/oliwy
duża szczypta soli
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, oraz 12 dag sezamu. Dodać jedno jajo, olej i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i układać je na blaszce. Posmarować je roztrzepanym drugim jajkiem i posypać pozostałym sezamem. Piec ok.20 minut w 170 stopniach.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)