12cze2010

Ciasteczka sezamowe

Komentarzy: 0

ciasteczka sezamowe


Nigdy nie przepadałam za sezamkami. Ani za sezamem w ogóle.  Kiedyś zdrapywany z każdej bułki, teraz doczekał się udziału w ciasteczkach. Bardzo prostych, bardzo smacznych. Wdg mamy dobrych do piwa. :]


Do piątku przerwa, więc blogowe zaległości nadrobię po 19.06. Jedziemy uczyć się ekologii i brodzić po rzekach. : ] Więc ciasto truskawkowe musi zaczekać z publikacją. Tymczasem sezamki:


1,5 szklanki mąki


4 łyżki kwaśnej śmietany


15 dag sezamu


4 łyżki oleju słonecznikowego/oliwy


duża szczypta soli


2 jaja


łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, oraz 12 dag sezamu. Dodać jedno jajo, olej i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i układać je na blaszce. Posmarować je roztrzepanym drugim jajkiem i posypać pozostałym sezamem. Piec ok.20 minut w 170 stopniach.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.