06maj2010

Ciasteczka śmietankowe

Komentarzy: 1

ciasteczka śmietankowe


Takie nieco staroświeckie. Miękkie biszkopciki ze słodką, waniliową pomadą. Może nie kuszące wyglądem (chociaż…są oryginalnej urody :]  ), ale wynagradzające smakiem. Wdg autorów książki – “Kwaśna śmietana i zrumienione masło nadają tym ciasteczkom smak nader oryginalny.”


Na około 50 ciasteczek:


2 i 1/3 szklanki mąki


2 jaja


szklanka kwaśnej śmietany


pół kostki masła


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1 łyżeczka sody


1 1/2 szklanki cukru (dałam szklankę i myślę, że to wystarczy)


2 łyżeczki cukru wanilinowego


1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan/włoskich/laskowych – pominęłam


1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki oprócz śmietany i orzechów zmiksować. Dorzucić resztę i jeszcze chwilę pomęczyć się mikserem.


Nabieramy ciasto łyżeczką i porcje nakładami na natłuszczoną, lub wyłożona papierem do pieczenia blachę w odstepach ok. 4 cm. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka będa ślicznie jasno-złote.


Zaraz po wyjęciu zdejmujemy z formy. Najlepiej nie układac ich na kupie, bo lubią sie sklejać.


Pomada:


1/3 szklanki masła


2 szklanki cukru pudru


2 łyżki wody


esencja waniliowa/cukier wanilinowy


Masło podgrzewamy w garnuszku, ciągle mieszając, aż się zrumieni na jasnobrązowy kolor. Dodajemy cała resztę i po wymieszaniu mamy gotową pomadę. Smarujemy nią, najlepiej nożem, wystudzone ciasteczka.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Perry pisze:

    I’ll right away grasp your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize so that I may subscribe. Thanks.