28paź2010

Ciasteczka z dżemem wiśniowym

Komentarzy: 0

cherry jam cookies ciasteczka z dżemem wiśniowym


cherry jam cookies ciasteczka z dżemem wiśniowym recipe


Z dżemem wiśniowym można zrobić wiele rzeczy.


a) wyjadać codziennie po łyżeczce, aż sądnego dnia ukaże się denko, a my będziemy zmuszeni pomyśleć “Już cały słoik?!”


b) wybrać mu najpopularniejsze przeznaczenie – siup na pieczywo.


c)zapakować w naleśnik, omlet, czy inne coś z rodziny plackowatych


d) wykorzystać do ciasta, względnie ciastek. I to jest to, o czym marzy każda wisienka bulgocząca w garze pełnym dżemu. Skąd wiem? Ma się te znajomości. :)


 


I z innej beczki – znacie to uczucie, kiedy znajdziemy SWOJĄ piosenkę? Taką, którą włączamy raz za razem, bojąc się jedynie, że kiedyś nam się znudzi? Której tekst błyskawicznie wchodzi nam do głowy i rozbrzmiewa w niej nawet wtedy, kiedy wcale go tam sobie nie życzymy?


Ostatnio miałam to szczęście. A teraz mam je znowu – tylko w odniesieniu do ciasteczek. Znalazłam takie, które z czystym sumieniem wpiszę do zeszytu z tymi najlepszymi, ulubionymi przepisami. Takie miękkie, pachnące wanilią, z delikatną cukrową skorupką. I z kawałkami wisienek, bo w końcu o dżemie wiśniowym była mowa. Zdecydowanie dobrze wykorzystana godzina.


cherry jam cookies ciasteczka z dżemem wiśniowym2


2 szklanki mąki


2/3 szklanki cukru + cukier do obtaczania


1 jajo


200 g miękkiego masła / margaryny


2 łyżki mleka


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1/4 łyżeczki soli


1 łyżeczka esencji waniliowej


1/4 szklanki gęstego dżemu wiśniowego lub innego, byle gęstego


 


Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawiamy.


Masło ucieramy mikserem. Dodajemy cukier i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy jajko i miksujemy 2 minuty. Potem dodajemy jeszcze mleko i wanilię.


Na niskich obrotach miksera łączymy masę z dżemem – miksujemy krótko. Na koniec dosypujemy mieszankę mączną i ucieramy tylko do połączenia składników. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto.


Łyżką nabieramy je i wrzucamy do miseczki z cukrem kryształem. Obtaczamy i formujemy kulkę. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Ciasteczka powinny być jasne, zrumienione lekko jedynie przy brzegach. Najlepiej jest obrócić blachę w trakcie pieczenia.


Po wyjęciu dajemy im minutę ostygnąć na blaszce, a dopiero potem przekładamy do ostudzenia.


Oryginał przepisu tutaj.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.