29lis2011

Ciasteczka z masłem orzechowym

Komentarzy: 2

peanut butter cookies ciasteczka z masłem orzechowym


Miały być ciasteczka, więc były. <3


W Stanach klasyka, chyba jedne z bardziej lubianych ciasteczek. Szkoda, że u nas trochę niedoceniane. Lekko kruche i z dużą ilością masła orzechowego-  dla tych co lubią wyjadać prosto ze słoiczka – idealne.


Na około 40 ciastek:
170 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru kryształu
1 jajko
3/4 szklanki masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – około 2,3 minut. Miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy jajko i wanilię. W drugiej misce przesiewamy mąkę z resztą składników. I tą suchą mieszankę ucieramy z masą maślaną. Ciasto może być trochę lepkie – musi postać jakąś godzinkę w lodówce, żeby później dało się ładnie formować.


Kiedy ciasto będzie już trochę twardsze, formujemy z niego kulki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je następnie widelcem, robiąc na wierzchy krateczkę.


Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut, aż brzegi zaczną brązowieć. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.