02lip2013

Ciasto serowe z owocami

Komentarzy: 7

serowezowocami4
 
serowezowocami3
 
serowe z owocami1
 
Żebyście nie myśleli, że w weekend nic nie było, bo się obijam. O nie nie, byłam w podróży i z najwyższym trudem na swoim kapryśnym telefonie odpowiadałam na komentarze próbując złapać połączenie z internetem w jakiejś wiosce.
W końcu w domu, pomiędzy bezowocnym szukaniem pracy a pakowaniem i opisywaniem kolejnych przetworów można się spokojnie zabrać za pieczenie. <3   Wymyśliłam sobie ciasto z czereśniami zamkniętymi w słoiczkach zeszłego lata. Przygotowałam składniki, przygotowałam ciasto, chciałam otworzyć słoik i co? Oczywiście zamknięty na amen, żadną z otwieraczek mi się to nie udało. No a trochę głupio byłoby prosić sąsiadów o pomoc. Dlatego ciasto jest ze śliwkami, chociaż pewnie będzie okazja do powtórki, bo wyszło dokładnie tak, jak sobie je wyobrażałam. Mięciutkie ciasto, które dzięki dodatkowi twarogu zyskuje i na smaku, i na konsystencji, delikatna śmietankowa polewa i zatopione w niej owoce. <3

Ciasto:
250 g twarogu
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki maślanki lub mleka
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
 
Polewa:
2/3 szklanki śmietany 12 lub 18%
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
 
Dodatkowo:
dowolne owoce – świeże, z kompotu, mrożone (po rozmrożeniu)
cukier puder do posypania
Twaróg ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz mąki i proszku do pieczenia. Dodajemy połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką zagniatamy dość luźne ciasto.
Rozwałkowujemy je lekko i wykładamy nim tortownicę 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Składniki polewy roztrzepujemy lub miksujemy i masą polewamy ciasto.
Na wierzchu układamy owoce.
 
Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok.45 minut, do suchego patyczka. Chwilę studzimy w piekarniku, po czym wyjmujemy do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem wystarczy posypać cukrem pudrem.
Kategorie: Babki / Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.