09lut2011

Ciasto z jabłkami i cukrowo-herbacianą skorupką

Komentarzy: 0

 


pełnoziarniste ciasto z jabłkami


Jabłka już dawno nie miały żadnego udziału w wypiekach. A na dodatek ta wzmianka o skorupce… I była, wyszła! Delikatne ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej świetnie komponuje się z owocami. No i zawsze można sobie powiedzieć, że jemy (w miarę) zdrowo. :)


pełnoziarniste ciasto z jabłkami 2


4 jaja


10 dag cukru


15 dag margaryny


10 g drożdży instant


10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej


15 dag mąki pszennej


kilka kropel esencji waniliowej


4 jabłka


łyżka cukru pudru


saszetka czarnej herbaty


Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, przesiane mąki, drożdże i esencję. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie rozsmarowujemy cieniutką warstwę z połowy ciasta. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i jabłek. Wierzch posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą.


Pieczemy 15 minut w 210 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.


Robiłam ciasto z połowy porcji, w blaszce o wymiarach ok. 20×20 cm, więc wyszły mi tylko dwie warstwy. Jeśli wolicie ciasto wyższe, użyjcie podobnej blaszki, ale na ciasto z całej porcji.




 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.