Ciasto z jabłkami i cukrowo-herbacianą skorupką
Komentarzy: 0
Jabłka już dawno nie miały żadnego udziału w wypiekach. A na dodatek ta wzmianka o skorupce… I była, wyszła! Delikatne ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej świetnie komponuje się z owocami. No i zawsze można sobie powiedzieć, że jemy (w miarę) zdrowo. :)
4 jaja
10 dag cukru
15 dag margaryny
10 g drożdży instant
10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
15 dag mąki pszennej
kilka kropel esencji waniliowej
4 jabłka
łyżka cukru pudru
saszetka czarnej herbaty
Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, przesiane mąki, drożdże i esencję. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie rozsmarowujemy cieniutką warstwę z połowy ciasta. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i jabłek. Wierzch posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą.
Pieczemy 15 minut w 210 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.
Robiłam ciasto z połowy porcji, w blaszce o wymiarach ok. 20×20 cm, więc wyszły mi tylko dwie warstwy. Jeśli wolicie ciasto wyższe, użyjcie podobnej blaszki, ale na ciasto z całej porcji.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)