08Sie2012

Cookie dough mousse shooters

Komentarzy: 4

cookie dough mousse shooters

Kolejny przepis z ‘Cookie dough lovers’ cookbook’ odhaczony. Tym razem coś w wersji mini, a przynajmniej na tyle mini, na ile małe były moje kieliszki. Zamiast alkoholowych, o niebo lepsze szoty z wilgotnego, intensywnie czekoladowego ciasta przykrytego górą musu o smaku ciasteczkowym. Nieważne, że wzięłam kieliszki do nalewki, a nie do wódki. :( Zamiast kieliszków można oczywiście użyć pucharków, słoiczków, szklaneczek – czegokolwiek. Ostatecznie można zrobić zwykły, duży placek. Chociaż to już nie to samo.. :)

Na około 20 szotów:


Ciasto:


2/3 szklanki mąki


1/2 szklanki cukru


1/4 szklanki kakao


1/2 łyżeczki sody


1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


szczypta soli


1/4 szklanki mleka


1/4 szklanki ostudzonej kawy lub czekolady (tej w proszku, do zalewania wodą)


1 jajo


1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Baza musu:


1/4 szklanki brązowego cukru


1/2 szklanki cukru


2 żółtka


1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36


Masa ciasteczkowa


60 g miękkiego masła


2 łyżki cukru


1/4 szklanki brązowego cukru


1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


1/4 szklanki mąki


szczypta soli


1/2 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady mlecznej

Ciasto na szczęście bardzo proste: mąkę mieszamy z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, kawą, wanilią i dodajemy do mieszanki suchych składników. Wszystko razem porządnie mieszamy na gładką masę i wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzimy całkowicie, a następnie za pomocą okrągłej foremki lub kieliszka wykrajamy kółeczka, które zmieszczą się do naszych naczynek.


Kiedy ciasto się studzi, robimy mus: żółtka roztrzepujemy z cukrem i podgrzewamy w garnuszku, można też na parze. Mieszamy co jakiś czas.  Podgrzewamy do momentu, kiedy mikstura osiągnie temp. 160 stopni, lub po prostu będzie miała konsystencję gęstego syropu. Nie może się zagotować!!! Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miseczki i studzimy. Możemy włożyć do lodówki. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dolewając wanilię.


Teraz część ciasteczkowa: masło ucieramy z cukrami około 2 minuty. Dodajemy wanilię, mąkę i schłodzone żółtka i ucieramy na gładkie ciasto. Dodajemy porcjami kremówkę, mieszając delikatnie łyżką i zagarniając ciasto ze spodu, aż wszystko ładnie się połączy. Odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, a następnie napełniamy nim szprycę lub rękaw cukierniczy.


W naczynkach umieszczamy krążki ciasta. Na nie wyciskamy mus. Na wierzch kilka groszków czekoladowych i voila.


Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/08/08 22:27:32
    Pięknie podane!
    2012/08/08 23:12:57
    Chętnie zjadłabym taki deser, szczególnie przez kogoś przygotowany :) Gdzie można kupić takie groszki? Szukam ich od dłuższego czasu.
    2012/08/09 09:17:30
    Urocze i bardzo…wróżkowe ;)
    2012/08/09 14:43:48
    Crispy – czasem są w Lidlu. :)
    2012/08/10 18:09:03
    Przepraszam za głupie pytanie ale chciałam się upewnić : w tym musie masę żółtkową dodajemy do ubitej kremówki? i skąd ta wanilia w musie, bo w składnikach jej nie ma.
    i czy mus nadałby się jako przełożenie tortu(pomiędzy blaty zrobione z podanego tu ciasta).

    dziękuję i pozdrawiam:)

    2012/08/10 18:11:32
    ach, już widzę – baza musowa to jakby element masy ciasteczkowej. przepraszam że zawracam głowę. ale nadal interesuje mnie konsystencja masy

    pozdrawiam

    Gość: Kulinarna fuzja, 89-67-154-79.dynamic.chello.pl
    2012/08/16 23:30:04
    Jakie pyszności :) Bardzo podobają mi się Twoje kieliszki z czekoladowym wypełnieniem. WYglądają niebiańsko!
    Pozdrawiam
  • […] – kolejny z tych naj naj serników. Tylko tym razem na zimno.     12. Cookie dough mousse shooters – bo wszystko w wersji mini jest bardziej urocze. Idealnie wilgotne brownies z lekkim, […]

  • Ewa pisze:

    W części ciasteczkowej jednym ze składników jest mąka.Czy jest to masa bez pieczenia, mąka tak na surowo? Pozdrawiam.