Cookie dough mousse shooters
Komentarzy: 4
Kolejny przepis z ‘Cookie dough lovers’ cookbook’ odhaczony. Tym razem coś w wersji mini, a przynajmniej na tyle mini, na ile małe były moje kieliszki. Zamiast alkoholowych, o niebo lepsze szoty z wilgotnego, intensywnie czekoladowego ciasta przykrytego górą musu o smaku ciasteczkowym. Nieważne, że wzięłam kieliszki do nalewki, a nie do wódki. :( Zamiast kieliszków można oczywiście użyć pucharków, słoiczków, szklaneczek – czegokolwiek. Ostatecznie można zrobić zwykły, duży placek. Chociaż to już nie to samo.. :)
Na około 20 szotów:
Ciasto:
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ostudzonej kawy lub czekolady (tej w proszku, do zalewania wodą)
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Baza musu:
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36
Masa ciasteczkowa
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady mlecznej
Ciasto na szczęście bardzo proste: mąkę mieszamy z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, kawą, wanilią i dodajemy do mieszanki suchych składników. Wszystko razem porządnie mieszamy na gładką masę i wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzimy całkowicie, a następnie za pomocą okrągłej foremki lub kieliszka wykrajamy kółeczka, które zmieszczą się do naszych naczynek.
Kiedy ciasto się studzi, robimy mus: żółtka roztrzepujemy z cukrem i podgrzewamy w garnuszku, można też na parze. Mieszamy co jakiś czas. Podgrzewamy do momentu, kiedy mikstura osiągnie temp. 160 stopni, lub po prostu będzie miała konsystencję gęstego syropu. Nie może się zagotować!!! Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miseczki i studzimy. Możemy włożyć do lodówki. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dolewając wanilię.
Teraz część ciasteczkowa: masło ucieramy z cukrami około 2 minuty. Dodajemy wanilię, mąkę i schłodzone żółtka i ucieramy na gładkie ciasto. Dodajemy porcjami kremówkę, mieszając delikatnie łyżką i zagarniając ciasto ze spodu, aż wszystko ładnie się połączy. Odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, a następnie napełniamy nim szprycę lub rękaw cukierniczy.
W naczynkach umieszczamy krążki ciasta. Na nie wyciskamy mus. Na wierzch kilka groszków czekoladowych i voila.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
[…] – kolejny z tych naj naj serników. Tylko tym razem na zimno. 12. Cookie dough mousse shooters – bo wszystko w wersji mini jest bardziej urocze. Idealnie wilgotne brownies z lekkim, […]
-
W części ciasteczkowej jednym ze składników jest mąka.Czy jest to masa bez pieczenia, mąka tak na surowo? Pozdrawiam.