01lis2010

Crumb cake – ciasto z kruszonką

Komentarzy: 0

crumb cake ciasto z kruszonką


“A czy jest ciasto z samej kruszonki?” – też się nad tym zastanawialiście obgryzając kruszonkę z drożdżówki?


Prawie z samej kruszonki. Zakrywającej grubą warstwą maślankowe ciasto. Rewelacyjny przepis znaleziony u Evenki.


Kruszonka:


1/3 szklanki cukru białego


1/3 szklanki cukru brązowego


1 i 3/4 szklanki mąki


3/4 łyżeczki cynamonu


szczypta soli


115 g masła


Masło topimy. Suche składniki mieszamy, a następnie łączymy ze stopionym tłuszczem i mieszamy do uzyskania sypkiej kruszonki. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie robimy ciasto:


Ciasto:


1 i 1/4 szklanki mąki


1/2 szklanki cukru


1/4 łyżeczki sody


1/4 łyżeczki soli


1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


85 g masła


1 jajko + 1 żółtko


1/3 szklanki maślanki


Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich po kawałku w miarę miękkie, ale chłodne masło. Ucieramy mikserem, aż mieszanina będzie przypominać piasek. Wtedy dodajemy jajko, żółtko, wanilię i maślankę. Ucieramy jakieś 2 minuty, a następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (bardzo ważne!) o wymiarach ok. 20×20 cm. Posypujemy kruszonką.


Pieczemy ok. 35-40 minut w 160 stopniach. Muszę się przyznać, że wyszedł mi mały zakalec. *


W duchu byłam zadowolona (naprawdę go lubię!), ale myślę, że można wstępnie podpiec samo ciasto, żeby mogło sobie wyrosnąć bez ciężaru kruszonki.


* Tak, dlatego zdjęcie jest z góry. : )




 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.