Crumb cake – ciasto z kruszonką
Komentarzy: 0“A czy jest ciasto z samej kruszonki?” – też się nad tym zastanawialiście obgryzając kruszonkę z drożdżówki?
Prawie z samej kruszonki. Zakrywającej grubą warstwą maślankowe ciasto. Rewelacyjny przepis znaleziony u Evenki.
Kruszonka:
1/3 szklanki cukru białego
1/3 szklanki cukru brązowego
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
115 g masła
Masło topimy. Suche składniki mieszamy, a następnie łączymy ze stopionym tłuszczem i mieszamy do uzyskania sypkiej kruszonki. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie robimy ciasto:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
85 g masła
1 jajko + 1 żółtko
1/3 szklanki maślanki
Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich po kawałku w miarę miękkie, ale chłodne masło. Ucieramy mikserem, aż mieszanina będzie przypominać piasek. Wtedy dodajemy jajko, żółtko, wanilię i maślankę. Ucieramy jakieś 2 minuty, a następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (bardzo ważne!) o wymiarach ok. 20×20 cm. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 160 stopniach. Muszę się przyznać, że wyszedł mi mały zakalec. *
W duchu byłam zadowolona (naprawdę go lubię!), ale myślę, że można wstępnie podpiec samo ciasto, żeby mogło sobie wyrosnąć bez ciężaru kruszonki.
* Tak, dlatego zdjęcie jest z góry. : )

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)